Hlavní obsah

Balíčkové bomby přišly do Londýna z Irska, policie nevylučuje zapojení republikánů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Dublin

Balíčky s náložemi, které v úterý vystrašily Londýn, přišly z Irska. Britská policie nevylučuje, že je mohli poslat severoirští radikální republikáni, i když zatím nechce spekulovat o podezřelých, uvedl list Daily Telegraph.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na dvě letiště a hlavní nádraží v Londýně přišly poštou balíčky s bombamiVideo: Reuters

 
Článek

Zdroj z vládních bezpečnostních zdrojů Daily Telegraphu řekl: „Nejméně jeden z balíčků měl dublinské razítko a my tyto tři balíčky spojujeme. Nemůže být vyloučena možnost, že byly poslány nějakou odštěpeneckou skupinou (severoirských republikánů).“

Že byly poslány z Irska, uvedl neoficiálně i další zdroj. Irská policie potvrdila, že se vyšetřování účastní.

Policii zavolali zaměstnanci firmy Compass starající se o dopravu zboží na letišti Heathrow v úterý v 9:55 poté, co podezřelý balíček v bublinkové obálce otevřeli a začal hořet. Později byly podobné balíčky objeveny na poštovně na londýnském nádraží Waterloo a v kanceláři letiště London City. Letecká doprava přerušena nebyla, ale na London City nejezdily vlaky. [celá zpráva]

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Londýnská policie zasahuje kvůli podezřelému balíčku i stanice Waterloo.

Hrozba útoku severoirských radikálů, kteří odmítají Velkopáteční dohodu z roku 1998, jež formálně ukončila konflikt v Severním Irsku, je podle britských úřadů mírná. Před rokem ji vojenská kontrarozvědka MI5 snížila po několika úspěšných zátazích na radikální republikány.

V posledních měsících se však otázka vztahů mezi Irskem a Severním Irskem dostala do centra pozornosti v souvislosti s odchodem země z EU plánovaným na konec března.

Britští poslanci odmítli schválit návrh dohody o brexitu kvůli tzv. irské pojistce. Ta má zabránit tomu, aby mezi unijní Irskou republikou a britským Severním Irskem vznikla pevná hranice v případě, že by se EU a Spojené království nedomluvily na uspořádání budoucích vztahů a celních otázkách.

Anketa

Může vést brexit k vlně teroristických útoků severoirských republikánů?
Ano
63,4 %
Ne
36,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 41 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám