Hlavní obsah

Žluté vesty chtějí do europarlamentu

Právo, nek
Paříž

Francouzské hnutí tzv. žlutých vest, které od loňského podzimu plní o víkendech ulice desetitisíci demonstranty, chce kandidovat v květnových volbách do Evropského parlamentu.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Demonstrace žlutých vest v Paříži

Článek

Listinu povede jedna z nejznámějších tváří tohoto protestního uskupení, zdravotní sestra Ingrid Levavasseurová, která to potvrdila televizi BFM.

„Občanské sociální hnutí, které se zrodilo 17. listopadu 2018, podtrhuje nutnost, aby se rozhořčení veřejnosti proměnilo v lidský politický projekt,“ řekla Levavasseurová. Kandidátka žlutých vest čítá nyní deset jmen, do poloviny února se rozroste na 79 uchazečů.

Žluté vesty demonstrují se širokou škálou požadavků – chtějí mj. odstoupení prezidenta Emmanuela Macrona, rozšíření přímé demokracie a zvýšení kupní síly obyvatelstva.

Záznam: Protest žlutých vestVideo: Reuters

Do francouzských politiků se znova obul Matteo Salvini, italský ministr vnitra a šéf protiimigrační Ligy, když vyjádřil naději, že po volbách do EP nastanou ve Francii nové poměry.

„Po evropských volbách vznikne nový europarlament, bude nová Evropská komise. A také v mnoha zemích, jako například ve Francii, by mohlo dojít ke změně. Macron by už nemusel být naším partnerem pro jednání,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám