Hlavní obsah

Maďarské poslance vyhodili z televize v Budapešti. Demonstrovalo se i v Srbsku a Rakousku

Budapešť/Vídeň/Bělehrad/Řím
Aktualizováno

Po nedělní masové demonstraci v Budapešti chtělo několik opozičních poslanců přečíst ve státní televizi petici za zrušení tzv. otrokářského zákona. To jim nebylo umožněno, ale poslanci zůstali v budově televize. Dva z nich byli ráno násilím vyhozeni z budovy ozbrojenou ochrankou.

BEZ KOMENTÁŘE: Opoziční poslance vykázali z budovy státní televize v Budapešti

 
Článek

Nezávislá poslankyně Bernadett Szélová zveřejnila na sociální síti video, kde je vidět, že ochranka ji a jejího kolegu Ákose Hadházyho vystrčí na ulici. „Policie, policie, bijí poslance parlamentu!“ volá do kamery poslankyně. Chování ochranky Szélová přirovnala k „divoké zvěři“.

Šéf ochranky při vyvedení poslanců argumentoval tím, že Hadházy se chtěl dostat do studia tak, že lezl po schodišti z vnější strany: „Porušil tím bezpečnostní předpisy a byl vyveden.“

V budově bylo ještě v pondělí několik poslanců opozice, kteří nadále požadovali, aby mohli přečíst petici v živém vysílání.

Foto: Blikk

Poslanci přelézají plot okolo maďarské televize.

Další opoziční poslanci se dostali v pondělí dopoledne do areálu státní televize tak, že přelezli plot. Podle serveru blikk.hu jsou mezi nimi poslanci Maďarské socialistické strany, Demokratické koalice, LMP a strany Jobbik.

Večer poslanci budovu televize dobrovolně opustili.

Protesty v Maďarsku kvůli zvýšení přesčasů

V neděli se konaly protesty v ulicích Budapešti i dalších maďarských měst proti tzv. otrokářskému zákonu. Ten umožní zvýšit počet přesčasových hodin ze současných 250 na 400 ročně. Série protestů začala ve středu, kdy parlament zákon schválil. Odboráři varovali, že pokud prezident János Áder otrokářský zákon podepíše, hrozí po celé zemi stávky.

Foto: MTI

Noční demonstrace v Budapešti před sídlem televize

Kromě zvýšení přesčasových hodin přináší zmíněná norma rovněž možnost, aby přesčasy byly nahrazovány či propláceny v časovém období až tří let.

Protesty zasáhly Evropu

Vlny protestů postihly o víkendu i další země Evropy. Asi patnáct tisíc lidí demonstrovalo v sobotu večer v hlavním městě Srbska Bělehradu proti napadení srbského opozičního politika a proti tamnímu prezidentovi Aleksandaru Vučičovi, uvedly agentury Reuters a DPA.

V průvodu lidé šli pod transparentem „konec krvavým košilím”, který odkazoval na listopadový útok na vůdce levicové opozice Borka Stefanoviče ve městě Kruševac. Podle opozice ho napadli ocelovou tyčí příznivci prezidenta Vučiče, což vládní strana odmítla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí demonstrovaly proti svým vládám v Srbsku a RakouskuVideo: Reuters

Protestní pochod, v němž někteří měli na sobě žluté vesty, došel k parlamentu i k sídlu srbské veřejnoprávní televize RTS. Opozice viní bývalého ultranacionalistu Vučiče z ovlivňování médií.

Silné protivládní protesty zažily v sobotu i Vídeň a Řím, protože v Rakousku a v Itálii jsou ve vládě pravicoví populisté. V rakouské metropoli se demonstrace konaly při příležitosti prvního výročí vzniku rakouské vládní koalice lidovců (ÖVP) kancléře Sebastiana Kurze a protiimigračních svobodných (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho. „Rasismus není názor,” byl jeden ze sloganů, který skandovalo na 17 000 demonstrantů. Ti kritizovali i migrační a sociální politiku Kurzovy vlády.

V Římě v sobotu několik tisíc lidí manifestovalo proti restriktivní politice vůči migrantům. Někteří demonstranti na sobě měli žluté vesty odkazující na protivládní protesty ve Francii. Trnem v oku je demonstrantům zejména italský vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini, který vede protiimigrační stranu Liga.

Reklama

Související články

Orbán nahnal „svá“ média do houfu

Maďarská provládní média vložila svá aktiva do nadace, která se stane dominantním mediálním konglomerátem v zemi. Majitelé médií, podnikatelé blízcí premiérovi...

Výběr článků

Načítám