Hlavní obsah

Ruská stíhačka se nad Černým mořem nebezpečně přiblížila špionážnímu letadlu USA

Washington/Moskva

Ruská stíhačka Suchoj Su-27 se v pondělí nebezpečně přiblížila k americkému letadlu pro elektronický průzkum EP-3E ARIES. Spojené státy její manévry označily za nezodpovědné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská stíhačka proletěla nebezpečně blízko amerického špionážního letadlaVideo: AP

 
Článek

Americké námořnictvo uvedlo, že manévry ruského suchoje byly nebezpečné: „Su-27 provedl průlet vysokou rychlostí přímo před letadlem na misi, což naše piloty a posádku vystavilo riziku. Stíhající Su-27 pak udělal další průlet a přiblížil se k EP-3. Když prováděl obrat při odletu, zapnul přídavné spalování. Posádka EP-3 hlásila po prvním setkání turbulence a při druhém vibrace. Doba pronásledování byla asi 25 minut.“

Námořnictvo zdůraznilo, že americké letadlo v oblasti působilo v souladu s mezinárodním právem a ruskou aktivitu nijak nevyprovokovalo: „Ruská armáda má právo cvičit v mezinárodním prostoru, ale toto setkání bylo neodpovědné. Očekáváme od nich, že budou dodržovat mezinárodní standardy a předcházet incidentům.“

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že když detekovalo 5. listopadu kolem 10. hodiny moskevského času neznámý letoun, zareagovalo ruské letectvo. Ruská stíhačka se ke stroji přiblížila a identifikovala jej jako špionážní letoun námořnictva EP-3E ARIES, což je verze turbovrtulového Lockheedu P-3 Orion pro elektronický boj.

Dodalo, že ruský Suchoj Su-27 pak „doprovázel americké letadlo a bránil mu v případném narušení vzdušného prostoru Ruské federace“. Zdůraznilo, že vše se odehrálo bezpečně a Su-27 se vrátil na základnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám