Hlavní obsah

Exšéf německé kontrarozvědky má pykat za kritiku vlády, dostane padáka z ministerstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německé ministerstvo vnitra hodlá podle agentury DPA propustit bývalého šéfa Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hanse-Georga Maassena, tedy německé kontrarozvědky. Původně se měl přitom stát poradcem na ministerstvu. Důvodem chystaného propuštění jsou podle agentury jeho kontroverzní výroky v proslovu na rozloučenou s dosavadní funkcí.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Bývalý šéf německého Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen.

Článek

S odvoláním na zdroje z bezpečnostních kruhů německá agentura uvedla, že ministerstvo připravuje jeho odchod z funkce šéfa civilní kontrarozvědky. Zatím není jasné, zda bude propuštěn, nebo bude pouze poslán do výslužby. Rozhodnutí, že je nutné se Maassena zbavit, padlo údajně na základě textu jeho projevu, který si přichystal na rozloučenou s funkcí šéfa BfV, kterou zastával od roku 2012.

Maassen ve své řeči podle DPA silně kritizoval část vládnoucí koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD). Obhajoval také své kontroverzní výroky k dění v Chemnitzu.

Po srpnové vraždě Němce v tomto saském městě, z níž jsou podezřelí tři přistěhovalci, se tam konaly demonstrace a objevily se také útoky na cizince. [celá zpráva]

Jeden z nich zachytilo hojně zveřejňované video, které Maassen zpochybnil s tím, že mohlo jít o cíleně šířenou nepravdivou informaci. Později ale musel připustit, že video je autentické. [celá zpráva]

Ministerstvo vnitra v neděli v reakci na informace DPA uvedlo, že jsou mu Maassenovy výroky z projevu na rozloučenou známy, že se jimi zabývá a „vyvodí z nich potřebné důsledky”. „Nyní k tomu nemůžu nic říct,” reagoval na dotaz DPA ministr vnitra Horst Seehofer.

Spor o Maassenovy výroky a jeho další osud ve funkci vyvolal v září vážnou krizi německé koaliční vlády. Tu se nakonec podařilo zažehnat právě dohodou o jeho konci v čele BfV a zaměstnání přímo na ministerstvu vnitra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám