Hlavní obsah

Zařízli ho proimigrační fanatici. Německou kontrašpionáž dusí po „popravě“ šéfa bezmoc

Právo, vpl

V centrále Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), německé kontrarozvědky, v Kolíně nad Rýnem panují i několik týdnů po odvolání jejího šéfa Hanse-Georga Maassena (55) rozhořčení a zklamání. S odvoláním na zdroje uvnitř služby to napsal týdeník Focus.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Bývalý šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen.

Článek

Maassen, který od roku 2012 řídil tři tisíce podřízených, skončil po zpochybnění útoků na cizince po pouličních protestech v Saské Kamenici (Chemnitzu) letos v září. Především vládní sociální demokraté mu navíc vyčítali „nepřátelství vůči cizincům“ i to, že se sešel se zástupci protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD).

Maassenovi podřízení nemohou rozdýchat především způsob, jakým politici s jejich šéfem zametli. „Stal se fotbalovou merunou. Zacházeli s ním hanebně, až nenávistně,“ říká jeden z pracovníků BfV. „Antifě a spol. se podařilo vylíčit ho jako zakukleného stoupence AfD,“ dodává referentka, jež pamatuje několik šéfů kontrašpionáže.

Poštovní schránka u vchodu do kolínské centrály, do níž může každý zaměstnanec vhodit lístky s kritikou či návrhy, zůstává napěchovaná až po víko. „Nepochybně převažují vzkazy povzbuzení a poděkování,“ domnívá se hlas z Maassenova okolí.

Akce proimigračních fanatiků, míní zdroj

Spřátelené služby z Británie, Francie, Izraele či USA Maassenův pád zaskočil. „Pro kvalifikovanou spolupráci, například pro boj s terorismem, je zapotřebí ovzduší, v němž hysterie kvůli Chemnitzu nemá místo,“ říká zasvěcený zpravodajec.

Nejmenovaný diplomat z britského velvyslanectví v Berlíně kroutí nevěřícně hlavou: „Vy Němci jste šílenci. V době, kdy se německé úřady musí soustředit na boj s protivníky své země, se politici týdny zarputile hádají o jeden Maassenův citát.“

Britův kolega z jedné mimoevropské země šel ještě dál: „Profesionála, který se svými lidmi zhatil desítky teroristických hrozeb, velice snadno zničili proimigrační fanatici. Už napáchali dost škod. Je zvláštní, že to vidí všichni – jen Němci ne,“ řekl listu Bild.

Horst Seehofer (69), spolkový ministr vnitra a šéf bavorské CSU, chce Maassena, jehož si velice váží, udržet na pozici vedoucího oddělení pro evropské a mezinárodní záležitosti na ministerstvu. Po nedělním volebním debaklu CSU však je Seehoferův osud ve hvězdách.

Kdekdo počítá s tím, že Maassen získá řídící post v nějaké velké firmě. „Určitě s pronikavě vyšším platem než dosavadních 11 577 eur (298 860 korun) měsíčně,“ podotýká Focus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám