Hlavní obsah

Spor o šéfa kontrarozvědky štěpí německou vládní koalici

– Berlín
Právo, DPA, nek

Spor kolem šéfa německé kontrarozvědky (BfV) Hanse-Georga Maassena, který čelí nařčení z šíření nepravdivých informací o dění v Saské Kamenici (Chemnitz), začíná štěpit vládní koalici. Zatímco konzervativní blok CDU/CSU kancléřky Merkelové za Maassenem stojí, sociální demokraté (SPD) požadují jeho odvolání.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen (vlevo) a ministr vnitra Horst Seehofer před jednáním parlamentní komise.

Článek

„Maassen musí odejít. Merkelová teď musí jednat,“ prohlásil generální tajemník SPD Lars Klingbeil. „Nikde jinde není důvěra tak důležitá jako u kontrarozvědky,“ dodala expertka SPD pro bezpečnostní otázky Eva Höglová.

Vlivný šéf mládežnické organizace sociálních demokratů Kevin Kühnert šel ještě dál, když prohlásil, že SPD by měla případně opustit koalici. „Dostali jsme se do bodu, kde bychom měli stanovit nepřekročitelnou hranici. Pokud zůstane šéf BfV ve funkci, nemůže SPD jen tak dále pracovat ve vládě,“ řekl Kühnert magazínu Der Spiegel.

Šéfka SPD Andrea Nahlesová se k požadavkům na odvolání Maassena zatím nevyjádřila, už dříve ale jeho pozici v čele kontrarozvědky zpochybnila.

Kritika na adresu Maassena zřejmě ještě zesílí poté, co vyšlo najevo, že letos v červnu ještě před oficiálním zveřejněním předal data z výroční zprávy o činnosti svého úřadu poslanci protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) Stephanu Brandnerovi. Ten řekl, že jako předseda právního výboru dostal od Maassena „čísla ze zprávy BfV“. Šlo hlavně o počet nebezpečných islamistů v SRN a rozpočet kontrarozvědky.

Preference CSU na minimu

Napětí uvnitř koalice přichází ve chvíli, kdy bavorské CSU ministra vnitra Horsta Seehofera povážlivě klesají preference před zemskými volbami, které se uskuteční 14. října. Podle posledního průzkumu institutu Infratest dimap klesla podpora CSU na 35 procent. CSU sice zůstává v Bavorsku nejsilnější stranou, ale tak nízkou podporu ještě nikdy neměla.

Druzí by podle průzkumu skončili Zelení se 17 procenty. SPD a protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) by dostali po 11 procentech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám