Hlavní obsah

Šéf německé civilní kontrarozvědky Maassen končí ve funkci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Šéf německé kontrarozvědky (BfV) Hans-Georg Maassen ve své funkci skončí. Na úterním jednání v berlínském kancléřství se na tom dohodlo vedení vládní koalice sociálních demokratů SPD a konzervativní unie CDU/CSU. Vaz mu zlomily jeho výroky o dění v Chemnitzu (Saské Kamenici).

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Šéf německého Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen.

Článek

Zpochybnil tamější videozáznamy, které mají ukazovat útok na cizince. Uvedl, že záznamy nemusejí být pravé, ale své tvrzení nedoložil žádnými důkazy.

Ve východoněmeckém Chemnitzu se po srpnové vraždě pětatřicetiletého Němce, z níž jsou podezřelí tři migranti, odehrála série demonstrací. Některých z nich se účastnili i pravicoví radikálové, kteří napadali policii, média i přistěhovalce. Zaútočili také na jednu židovskou restauraci.

„Nejsou k dispozici žádné důkazy, že by video k tomuto údajnému případu, které je na internetu, bylo autentické,“ prohlásil.

Poznamenal také, že naopak existují důvody myslet si, že šlo o cíleně šířenou nepravdivou informaci, aby se odvedla pozornost veřejnosti od vraždy v Chemnitzu. Vysloužil si za to kritiku a výzvy k rezignaci na svou funkci.

Svým prohlášením štěpil vládní koalici a čelil výzvám k odstoupení. Maassen odmítl z funkce odstoupit a za jeho osobu se postavil německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU). Maassen skončí nakonec ve funkci státního tajemníka na ministerstvu vnitra.

Kdo ho nahradí ve funkci, kterou zastával šest let, nahradí, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám