Hlavní obsah

Šéf německé kontrarozvědky Maassen si po vyhazovu polepší o téměř 70 tisíc

Berlín

Rozhodnutí, že Hans-Georg Maassen opustí post šéfa civilní kontrarozvědky (BfV) a stane se státním tajemníkem ministerstva vnitra, vyvolalo na německé politické scéně vlnu nevole. Maassen místo vyhazovu se totiž paradoxně dočká vyššího platu. V nové funkci totiž bude pobírat 14 157 eur měsíčně (360 tisíc korun), což je o 2600 eur (67 600 korun) více, než měl dosud.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen (vlevo) a ministr vnitra Horst Seehofer

Článek

Maassenovu výměnu úřadu tvrdě kritizuje nejen opozice, ale i členové vládní sociální demokracie (SPD), kteří po jeho odchodu volali jako první. Místopředseda strany Ralf Stegner hovoří o katastrofě, jeho kolegyně z vedení SPD Natascha Kohnenová chce, aby kvůli řešení, s nímž souhlasila i předsedkyně sociální demokracie Andrea Nahlesová, v úřadu skončil i sám ministr vnitra Horst Seehofer (CSU).

Opoziční svobodní demokraté (FDP) hovoří o frašce, Levice o tom, že se vyplatí nebýt loajální, a Zelení o neskutečném čachrování a o tom, že byla odměněna blízkost k protestní Alternativě pro Německo (AfD). Tato strana naopak kritizuje, že byl odstraněn podle ní nepohodlný šéf BfV.

Tvrdé výroky na svou adresu si vláda vysloužila i v komentářích některých deníků. „Takový vyhazov by si zřejmě přál každý zaměstnanec,“ konstatuje list Westfalen-Blatt. Podle deníku Mittelbayerische Zeitung to ve vládě funguje jako v blázinci. Další listy zase vyjadřují přesvědčení, že kabinet kancléřky Angely Merkelové (CDU) dál ztratí na důvěryhodnosti.

Maassenovi zlomily vaz jeho výroky o dění v Chemnitzu (Saské Kamenici), kdy zpochybnil tamější videozáznamy, které mají ukazovat útok na cizince. Uvedl, že záznamy nemusejí být pravé, ale své tvrzení nedoložil žádnými důkazy.

Nového prezidenta Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) bude ministr vnitra Seehofer teprve hledat. Do té doby kontrarozvědku nadále povede Maassen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám