Hlavní obsah

Odchod. Vzkazuje Merkelové část CDU

Právo, vpl

Angela Merkelová (64), německá kancléřka a předsedkyně křesťanské demokracie (CDU), sice ustála na konci června krizi kolem postoje k migraci, avšak ještě není z nejhoršího venku. Konzervativní křídlo německých stran CDU/CSU známé pod názvem Unie hodnot (Werte Union) nadále požaduje její sesazení z čela CDU a důsledné omezení přistěhovalectví. Vyplývá to z dokumentu s názvem Pět tezí pro silné Německo, který Unie hodnot zveřejnila po víkendovém zasedání.

Foto: Jutrczenka von Bernd, ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„CDU v současnosti potřebuje obsahovou i personální obnovu. Prosincový sjezd CDU by měl zvolit úplně nové vedení,“ upozorňuje stanovisko v narážce na fakt, že Merkelová chce na sjezdu znovu kandidovat na předsedkyni strany.

Podle konzervativců v obou stranách je však s ohledem na další volby do Spolkového sněmu potřebné připravit spořádané odevzdání úřadu spolkové kancléřky.

„Konzervativci tím jasně dávají najevo, že by měla ještě před dalšími volbami v roce 2021 skončit,“ komentoval pnutí deník Stuttgarter Nachrichten. Kancléřka přitom ještě nenaznačila, zda se chce opětovně ucházet o důvěru německých voličů.

Téma migrace dál štěpí dvojblok

Unii hodnot jako volné sdružení členů CDU a CSU vytvořili loni v březnu především kritici Merkelové migrační politiky. V tezích se tudíž objevuje tvrzení, že schopnost Německa přijímat utečence je už překročena.

„Jediné řešení spatřujeme v omezení přistěhovalectví na nulu a důsledné, systémové kroky ve prospěch asimilace těch, kteří získají právo zůstat na území naší země,“ řekl Alexander Mitsch (50), šéf Unie hodnot. „Většina členské základny stojí v této otázce na naší straně,“ dodal.

Na konci června, kdy vrcholila vládní krize mezi CDU a CSU kvůli přístupu k migraci, Holger Kappel (49), šéf bádensko-württemberského svazu Unie hodnot, veřejně prohlásil, že éra Merkelové je pryč a kancléřka by měla kvůli své azylové politice odstoupit. „Německo je v Evropě se svou imigrační politikou a přijímáním běženců izolované,“ upozorňoval.

Špičky se bojí další atomizace

Reakcí na Unii hodnot se stala Unie středu, která sdružuje rovněž členy dvojbloku CDU/CSU. Její stoupenci naopak kritizují posun směrem doprava a kurz Horsta Seehofera (69), lídra CSU a spolkového ministra vnitra.

Volker Kauder (68), šéf parlamentní frakce CDU/CSU, vidí formování jasně vymezených křídel kriticky. „Naše uskupení bylo a je obzvlášť silné, pokud je semknuté. Vnitrostranické formace různého typu však tuto semknutost zpochybňují,“ řekl listu Neue Osnabrücker Zeitung.

Dodal, že osobně chápe vnitřní potřebu vyjádřit se, a to i ve skupinách.  „A ačkoli ještě nevidím nebezpečí atomizace celku, případné další rozšíření podobných platforem nevěstí pro CDU/CSU nic dobrého,“ dodal k dělení partaje Kauder.

Podpora CDU/CSU je nejnižší za 12 let
Podpora CDU/CSU poklesla na nejnižší úroveň od roku 2006.
Vyplývá to z průzkumu pro nedělník Bild am Sonntag.
Merkelové CDU a jejich sesterskou bavorskou CSU by dnes volilo 29 procent.
To je nejméně za posledních 12 let.
Sociální demokracie (SPD) zůstává na 18 procentech.
Za protiimigrační AfD se staví 15 procent, za Zelené 14 procent.
Zdroj: DPA

Reklama

Související články

Merkelová: O rezignaci jsem neuvažovala

Ani na vrcholu vládního sporu o migraci nemyslela Angela Merkelová na to, že by rezignovala na funkci německé kancléřky. Řekla to v pátek na letní tiskové...

Bavorsko si už třídí migranty

Tento týden začalo v Bavorsku fungovat sedm záchytných center, jež mají přispět k rychlejšímu vyhošťování odmítnutých žadatelů o azyl, kteří zde budou pobývat...

Výběr článků

Načítám