Hlavní obsah

Ženy a děti vracející se od IS jsou nebezpečnější, než se soudilo, tvrdí analýza

Právo, mcm
Londýn

Počet žen a dětí, které se vrátily do Británie z takzvaného Islámského státu (IS), byl výrazně podceněn. Podle nové zprávy From Daesh to Diaspora, připravené univerzitou King’s College London, o níž informoval list The Guardian, se stejně tak podceňuje i nebezpečí, jaké navrátilci představují.

Foto: Novinky/Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nedostatek vládních informací, ale také proměna, jakou prošel IS při řešení otázky, kdy se mohou ženy chopit zbraně, podle zprávy způsobuje, že nebezpečí představované navrátilkyněmi ze Sýrie a Iráku je značně větší, než se dosud soudilo. Zpráva uvádí, že mezi 41 490 cizinci, kteří se připojili k IS, bylo 4761 žen a 4640 nezletilých. Dohromady tvořily ženy a nezletilí téměř čtvrtinu cizinců, kteří podpořili IS.

Bylo mezi nimi také 850 Britů. Mezi nimi bylo 145 žen a 50 nezletilých. Po loňské porážce těchto islamistů se vrátilo 425 lidí. Oficiálně byl však potvrzen jen návrat dvou žen a čtyř dětí.

„Britští občané, jejichž návrat do Spojeného království byl nyní potvrzen, nebyli rozlišováni podle pohlaví nebo věku, ačkoli ženy a nezletilí představovali třiadvacet procent britských přívrženců IS v Sýrii a Iráku,“ řekla Joana Cooková, která zprávu připravovala s Ginou Valeovou.

„Domníváme se, že některé ženy mohou nyní vzhledem k několika faktorům představovat mimořádnou bezpečnostní hrozbu. Patří mezi ně bezpečnostní role a navazující školení, jimiž některé ženy prošly na území IS, a také potenciál k přenosu či uplatnění těchto dovedností na jiná místa nebo na jejich děti,“ dodala Cooková.

První ženské buňky teroru

Navíc zdůraznila: „Vyvíjelo se také vyprávění Islámského státu o roli žen v boji, přičemž se rozšiřovaly podmínky, za nichž mohou být ženy vyzvány, aby se chopily zbraní. Viděli jsme také ženy zapojené do komplotů spjatých s IS (řízených nebo inspirovaných touto skupinou) v zemích jako Francie, Maroko, Keňa, Indonésie a USA, což naznačuje, že je skutečně důležité považovat tyto ženy za potenciální hrozby.“

Role žen jako pachatelek teroristických útoků se podle ní „vyvíjí a podle všeho narůstá“. Cooková připomněla formy ženské účasti na terorismu. Zahrnují vytváření čistě ženských teroristických buněk nebo rodinných buněk a také útoky páchané jednotlivými ženami.

V říjnu 2010 bylo v Maroku zatčeno deset žen, které chystaly sebevražedný útok během voleb. Čtyři z nich se údajně přes internet vdaly za příslušníky IS v Sýrii a Iráku.

Loni Britové překazili útok na Britské muzeum v Londýně a zatkli první čistě ženskou teroristickou buňku v zemi.

Tlak na zapojení do boje sílil

Podle výzkumníků se o IS často uvažovalo v „obrazech maskovaných mužů mávajících černou vlajkou IS na bojišti nebo v brutálních scénách provádění teatrálních poprav“. Ale až pomoc lidí se specializovanými dovednostmi, jako jsou soudci, lékaři a inženýři, jakož i přítomnost a podpora žen i dětí prý pomohly Islámskému státu legitimizovat jeho vizi.

Ženy hrály řadu rolí, jež přesahovaly úlohu „džihádistických nevěst“. Aktivně se podílely na náboru dalších žen, na šíření propagandy i shánění prostředků pro „chalífát“. Tak ve španělské Ceutě vedly dvě přítelkyně kruh, který verboval ženy pro IS v Iráku a Sýrii. Mezi faktory, které dovedly ženy na stranu IS, byly prý pocity diskriminace, pronásledování a vyloučení ze společnosti. Svou roli sehrála ideologická motivace i propaganda IS, který dával najevo, že poskytuje ženám větší moc.

Pohled IS na roli žen v boji se výrazně změnil. Zatímco původně to teroristická skupina odmítala, od roku 2015 sílil tlak na větší zapojení žen do boje i terorismu. Tehdy se objevila první videa zachycující ženy, jak bojují po boku mužů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám