Hlavní obsah

Delší a lehčí. Nová Putinova limuzína předhání Trumpovu Bestii

Na summitu v Helsinkách ruský prezident Vladimir Putin předvedl poprvé v zahraničí novou limuzínu Aurus Senat. Vůz má být výkladní skříní luxusní a stoprocentně ruské automobilové značky, uvedla francouzská stanice BFMTV. Limuzína je o metr delší než Trumpův opancéřovaný cadillac, přezdívaný The Beast (Bestie).

Foto: Sputnik, Reuters

Vůz Aurus Senat, nová limuzína ruského prezidenta Vladimira Putina

Článek

Putin tímto vozem obnovuje tradici, podle níž jezdit v prestižním autě domácí výroby má ukázat průmyslovou sílu země. Ruský prezident podle expertů projevil přání přesedlat z mercedesů nejvyšší třídy do ruského vozu v roce 2012. Problém však představovala skutečnost, že továrny, které dodávaly limuzíny sovětským vůdcům, skončily spolu se Sovětským svazem. A tak se muselo začít na zelené louce.

Vývoje se chopil výzkumný ústav NAMI a výsledkem projektu Kortež má být ucelená řada vozidel, která má kromě reprezentační limuzíny Aurus Senat zahrnovat i sedan, terénní vozidlo s pohonem všech čtyř kol Komendant a mikrobus Arsenal.

Vývoj za miliardy

Vývoj podle neoficiálních informací přišel na 12,5 miliardy rublů (4,4 miliardy Kč). Cílem je od roku 2020 prodávat 5000 vozů, které budou konkurovat věhlasným značkám, jako je Rolls-Royce či Bentley, ale za příznivější cenu. Limuzína má vyjít v přepočtu na 3,5 miliónu korun, ostatní vozy z této řady od dvou miliónů do 2,6 miliónu Kč.

Jakkoli většina dílů má být ruských, při vývoji motorů se výzkumný ústav NAMI neobešel bez spolupráce s experty automobilky Porsche. Výsledkem je tak osmiválec o výkonu 600 koní. Podle ruských médií existuje nabídka na dvanáctiválec s 850 koňmi.

Putinova limuzína Aurus Senat dosahuje podle ruské televize RT délky 6,62 metru, zatímco The Beast 5,5 metru. A to je prý ruský model lehčí: váží 6,5 tuny proti osmi tunám americké limuzíny. O tloušťce pancéřování a dalších bezpečnostních či luxusních doplňcích se ale moc neví. Pozoruhodná je i zvýšená světlá výška podvozku 20 centimetrů nad zemí. Na projektu spolupracovali také experti na pohon všech čtyř kol skupiny Sollers, takže prezidentská limuzína disponuje touto vymožeností.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Nová limuzína ruského prezidenta Vladimira Putina

Putin svůj nový vůz poprvé předvedl při květnové inauguraci, kdy byl počtvrté uveden jako prezident do Kremlu. Údajně si pro tuto příležitost musel v NAMI vypůjčit prototyp. To mu však nezabránilo, aby si do Finska nepřivezl hned dvě limuzíny.

„Ruský prezident se zdá být nejlepším obchodním agentem tohoto projektu... První ukázka ve Finsku, hned vedle vozu Donalda Trumpa, to není žádná náhoda,” napsal web francouzské televize a položil si otázku, zda se nová studená válka neodehrává právě mezi Putinovým Senatem a Trumpovou Bestií.

Reklama

Výběr článků

Načítám