Hlavní obsah

Proč jsem otevřela před lety hranice? Prosilo o to Maďarsko s Rakouskem, řekla Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo v roce 2015 otevřelo dveře migrantům, aby pomohlo Maďarsku a Rakousku, prohlásila ve čtvrtek ve Spolkovém sněmu německá kancléřka Angela Merkelová. Nebylo to podle jejích slov jednostranné rozhodnutí, ale osobně ji o to požádali lídři Maďarska a Rakouska. Ve čtvrtek v Bruselu začíná dvoudenní summit EU.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová během projevu ve Spolkovém sněmu.

Článek

„Ve výjimečné situaci jsme řekli, že pomůžeme. Dnes, stejně jako tehdy, si myslím, že to bylo správné rozhodnutí,“ řekla Merkelová, když obhajovala své jednání ze 4. září roku 2015. Bylo to podle jejích slov nutné z humanitárních důvodů a krok byl projednán s Maďarskem a Rakouskem.

Kancléřka je přesvědčená o tom, že dohoda o migrační politice je klíčová pro další osud Evropské unie. „Potřebujeme konečnou odpověď,“ řekla kancléřka a pokračovala: „Evropa má mnoho problémů, ale migrace by se pro Evropskou unii mohla stát osudnou.“

Nechceme opakovat situaci z roku 2015,
Angela Merkelová

Pokud se podle jejích slov nedohodne všech 28 zemí, bude se muset zvážit v migrační politice užší spolupráce jen několika zemí, které jsou ochotny tento problém řešit.

Dohoda jako s Tureckem

K dohodě o společné azylové politice ale podle jejích slov na summitu nedojde. „Shodneme se ale, že migraci musíme snížit. Ještě ale nejsme tam, kde bychom chtěli být,“ řekla. V Unii panuje nesoulad především v případě reformy dublinského systému. O celkovou reformu se Unie pokouší marně už několik let.

„Nechceme opakovat situaci z roku 2015,“ prohlásila Merkelová. Evropská unie se proto musí podle ní snažit o migrační dohodu s africkými zeměmi podobnou té, jakou má už dva roky s Tureckem. Za pomoc se snížením přílivu migrantů Unie tehdy Ankaře přislíbila finanční pomoc, obnovení vstupních rozhovorů a zrušení vízové povinnosti pro Turky.

Díky dohodě s Tureckem se masový příliv migrantů do Evropy přes Turecko a Řecko téměř zastavil. Pokračuje ale nadále příliv migrantů přes Středozemní moře z Afriky do Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám