Hlavní obsah

Putin neplánuje měnit ústavu, aby mohl být znovu zvolen prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek opět potvrdil, že neplánuje měnit článek ústavy, který omezuje funkční období prezidenta na dva termíny za sebou. V pátek to uvedly ruské tiskové agentury TASS a Interfax.

Foto: Reuters

Ruský prezident na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru

Článek

„Vždy jsem se plně držel a nadále s držím Ústavy Ruské federace. Ústava říká jasně - ne více než dva termíny za sebou. Nyní jsem v druhém v řadě,“ řekl Putin na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě. Zmínil, že už v roce 2008 po dvou termínech odešel a hlavou státu se stal Dmitrij Medvěděv. Putin vykonával funkci premiéra.

Putin už po svém znovuzvolení odmítal, že by se mohl ještě jednou stát prezidentem Ruska. Uváděl, že by už na to byl příliš starý, protože mezitím by musel vládnout někdo jiný, tak jako tomu bylo v letech 2008 až 2012. Od té doby se navíc prodloužilo funkční období hlavy státu na šest let. Spekulovalo se proto o možnosti změnit ústavu, ale i to Putin odmítl.

Sestřelený boeing

Putin se vyjádřil i k dalším otázkám. Mimo jiné odmítl závěr mezinárodního týmu vyšetřovatelů, že malajsijský Boeing 777 nad Ukrajinou sestřelila ruská raketa Buk přivezená z Ruska Rusy. [celá zpráva]

Na dotaz, ze se tak stalo, ruský prezident odpověděl: „Samozřejmě, že ne.” Závěr zprávy odmítl: „Když nebude plnohodnotné vyšetřování, bude pro náš těžké přijmout závěry komise, které pracuje bez nás. V tomto případě bychom se chtěli plně podílet na vyšetřování.“

Putin současně zmínil, že Ukrajina už jednou sestřelila dopravní letadlo, a to v říjnu 2001, kdy její raketa vypálená při cvičení zasáhla Tupolev Tu-154 se 78 lidmi na palubě.

Skripalová vypadá velmi dobře 

Vyjádřil se i k případu otravy ruského agenta Sergeje Skripala v Salisbury. Podle něj by se buď mělo vše zveřejnit, nebo by se o tom už nemělo mluvit.

„Nejsem expert na bojové otravné látky, ale při jejich nasazení lidé umírají. Jeho dcera však vypadá velmi dobře," prohlásil Putin před novináři v narážce na televizní vystoupení Skripalové po uzdravení z otravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám