Hlavní obsah

Kvůli sexuálnímu skandálu se mění stanovy Švédské akademie

Právo, DPA, nek
Švédsko

Švédský král Carl XVI. Gustav významně zreformuje stanovy Švédské akademie, která uděluje Nobelovu cenu za literaturu. Jde o reakci na nedávný skandál ohledně sexuálního obtěžování, korupce a předčasného vyzrazení laureáta zmíněného ocenění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Švédský král Carl XVI. Gustav

Článek

Aféra vyplula na povrch loni v listopadu v souvislosti s kampaní #MeToo. Švédský tisk napsal, že 18 žen obvinilo ze se­xuálních útoků manžela jedné z členek akademie. Muž prý navíc podle listu opakovaně vyzradil jméno laureáta Nobelovy ceny za literaturu.

Tři členové grémia na protest přestali chodit do schůzí – akademie nechtěla vyvodit důsledky, hlavně personální. Pod tlakem musela odstoupit i tajemnice akademie Sara Daniusová.

Stanovy doznají změny konkrétně v ustanovení o členství v grémiu, jež o udělení ceny rozhoduje. Členství v něm napříště nebude doživotní a bude možné na ně rezignovat.

Královský palác se nechal slyšet, že počet neaktivních členů akademie je nyní už tak vysoký, že to „vážně ohrožuje její schopnost plnit své úkoly“. V budoucnu tak budou křesla odstoupivších členů nově obsazena.

Reklama

Výběr článků

Načítám