Hlavní obsah

Kvůli sexuálnímu skandálu se mění stanovy Švédské akademie

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédsko

Švédský král Carl XVI. Gustav významně zreformuje stanovy Švédské akademie, která uděluje Nobelovu cenu za literaturu. Jde o reakci na nedávný skandál ohledně sexuálního obtěžování, korupce a předčasného vyzrazení laureáta zmíněného ocenění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Švédský král Carl XVI. Gustav

Článek

Aféra vyplula na povrch loni v listopadu v souvislosti s kampaní #MeToo. Švédský tisk napsal, že 18 žen obvinilo ze se­xuálních útoků manžela jedné z členek akademie. Muž prý navíc podle listu opakovaně vyzradil jméno laureáta Nobelovy ceny za literaturu.

Tři členové grémia na protest přestali chodit do schůzí – akademie nechtěla vyvodit důsledky, hlavně personální. Pod tlakem musela odstoupit i tajemnice akademie Sara Daniusová.

Stanovy doznají změny konkrétně v ustanovení o členství v grémiu, jež o udělení ceny rozhoduje. Členství v něm napříště nebude doživotní a bude možné na ně rezignovat.

Královský palác se nechal slyšet, že počet neaktivních členů akademie je nyní už tak vysoký, že to „vážně ohrožuje její schopnost plnit své úkoly“. V budoucnu tak budou křesla odstoupivších členů nově obsazena.

Reklama

Výběr článků

Načítám