Hlavní obsah

EU povolala ke konzultacím svého velvyslance v Rusku

– Brusel

EU potvrdila, že povolává svého velvyslance v Rusku ke konzultacím, v Bruselu je očekáván o víkendu. Krok souvisí s útokem nervovou látkou v Británii.

Foto: Profimedia.cz

Velvyslanec EU v Rusku Markus Florian Ederer

Článek

Evropská diplomatická služba v pátek oznámila, že povolává velvyslance EU v Rusku Markuse Ederera ke konzultacím. O tento krok v souvislosti s případem útoku nervovým plynem v Británii požádal summit EU. Ke konzultacím se šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou má velvyslanec dorazit už o víkendu.

Nizozemský premiér Mark Rutte už po čtvrtečním jednání potvrdil, že lídři evropské osmadvacítky se dohodli, že povolají z Moskvy na konzultace unijního velvyslance, což je v diplomatické praxi vnímáno jako forma protestu.

Rutte zároveň zdůraznil, že se jedná o „opatření”, nikoli o „sankci”. Podle agentury Reuters by měl být velvyslanec Markus Ederer do Bruselu povolán na dobu jednoho měsíce. [celá zpráva]

Šéfové států a vlád evropského bloku v noci souhlasili s hodnocením britské vlády, že za použití nervové látky novičok k otravě někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery počátkem měsíce v jihobritském Salisbury je s největší pravděpodobností odpovědná ruská vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám