Hlavní obsah

ČR zvažuje vyhoštění ruských diplomatů, prohlásil Babiš

Brusel

Česká republika zvažuje, že kvůli útoku nervovou látkou v jihoanglickém Salisbury vyhostí několik ruských diplomatů. Novinářům to v noci na pátek řekl po jednání summitu Evropské unie premiér v demisi Andrej Babiš. Otázku míní v pondělí probrat s ministrem zahraničí Martinem Stropnickým a některými dalšími členy vlády.

Foto: Aris Oikonomou, ČTK/AP

Český premiér v demisi Andrej Babiš na summitu EU

Článek

„Ano, pravděpodobně půjdeme tímto směrem,” řekl premiér s tím, že by se mělo jednat o „spíš o jednotlivce”. České republiky se kauza týká, protože mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová v sobotu prohlásila, že jed, jímž byl otráven Skripal, mohl pocházet z Británie, Švédska, Slovenska nebo ČR. [celá zpráva]

To pobouřená Praha briskně odmítla. [celá zpráva] Ministr zahraničí Martin Stropnický si kvůli tomu předvolal ruského velvyslance. [celá zpráva]

Babiš tyto výroky označil za lež už po své schůzce s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Kvůli otravě bývalého ruského tajného agenta, ze které Britové obviňují Moskvu, už Londýn vyhostil 23 ruských diplomatů. O podobném kroku uvažují i další unijní státy, zmiňovány jsou pobaltské země. Jiné unijní státy se ale k takovému kroku nechystají.

„Byly různé názory, cíl debaty bylo najít nějaký společný postup. To se úplně nepodařilo, ale jsou tam země, které to zvažují,” podotkl Babiš k ideji vyhostit ruské diplomaty.

EU se postavila za Británii

Summit EU ve čtvrtek souhlasil s názorem britské vlády, že za útok nervovou látkou na někdejšího dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru je velmi pravděpodobně odpovědné Rusko. Britská premiérka Theresa Mayová na summitu prohlásila, že útok zapadá do vzorce agresivního ruského chování z posledních let, které neuznává hranice a je hrozbou pro celý evropský blok.

Premiérka přivítala, že prezidenti a premiéři ostatních členských zemí Evropské unie souhlasili s britským názorem. [celá zpráva]

„Jsme rozhodnuti případně jednotně reagovat i pomocí dalších opatřeních,” komentovala Skripalovu kauzu německá kancléřka Angela Merkelová.

Nizozemský premiér Mark Rutte potvrdil, že lídři evropské osmadvacítky se dohodli, že povolají z Moskvy na konzultace unijního velvyslance, což je v diplomatické praxi vnímáno jako forma protestu.

Rutte zároveň zdůraznil, že se jedná o „opatření”, nikoli o „sankci”. Podle agentury Reuters by měl být velvyslanec Markus Ederer do Bruselu povolán na dobu jednoho měsíce.

Moskva spojování s kauzou odmítá.

Anketa

Je vyhoštění některých ruských diplomatů správnou reakcí na nařčení Moskvy, že jed, který otrávil Skripal, mohl být z Česka?
Ano
34,1 %
Ne
65,9 %
Celkem hlasovalo 8502 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám