Hlavní obsah

Na brigádu bude možné chodit už od čtrnácti, plánuje stát. Jaká mají být pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výpomoc v kuchyni restaurace, administrativa, prodej zmrzliny nebo třeba správa sociálních sítí. To jsou namátkou některé z brigád, které budou moci od příštího roku nově vykonávat děti a mladí lidé od čtrnácti let, aniž by měli dokončenou povinnou školní docházku. V současnosti to není možné.

Foto: Profimedia.cz

Studenti a studentky často nacházejí uplatnění při prodeji zmrzliny.

Článek

Se změnou počítá ministerstvo práce a sociálních věcí v chystané novele zákoníku práce. Jde nejen o to, umožnit, aby si mladí lidé mohli přivydělat.

„Umožnit nezletilým výkon lehkých prací o hlavních prázdninách může mít i pozitivní dopad na podnikatelské prostředí, neboť tak zaměstnavatelé budou moci částečně pokrývat ‚výpadek‘ pracovní síly v létě, kdy zaměstnanci hromadně čerpají dovolenou. Přičemž nepůjde pouze o čtrnáctileté, ale i o patnáctileté, šestnáctileté a sedmnáctileté, kteří nemají ukončenu povinnou školní docházku,“ uvedlo ministerstvo práce v důvodové zprávě.

Bude to ale mít svá pravidla. Mimo jiné si tito mladí lidé budou moci přivydělávat pouze o letních prázdninách, nikoliv celoročně. A pouze se svolením rodičů, pěstounů nebo jiných zákonných zástupců.

Noví zaměstnanci berou až o 15 procent více než ti stávající

Finance

Omezení se týkají i délky pracovní doby. „Bude u nezletilých maximálně 35 hodin týdně,“ uvedla při představení novely hlavní ředitelka sekce legislativy ministerstva práce Dana Roučková. To znamená, že nebudou smět pracovat déle než sedm hodin denně.

Zakázaná u nich bude samozřejmě práce přesčas nebo noční práce. Povinná pak bude vstupní lékařská prohlídka.

Mytí vozidel či obsluha v kině

Přísná vymezení se dotknou i typu vykonávaných povolání. Doposud je stanovena výjimka pouze pro výkon umělecké, kulturní, reklamní nebo sportovní činnosti, kterou mohou nezletilí mladší patnácti let vykonávat i bez ukončené povinné školní docházky.

Nově se to má týkat i lehkých prací zařazených v zákoně o ochraně veřejného zdraví do první kategorie. Současně by neměly mít negativní dopady na zdraví nezletilých.

Mezi tyto lehké práce lze zařadit například ruční mytí vozidel, práci táborových vedoucích a animátorů nebo práci pomocných sil v pohostinství, jako je třeba výpomoc v kuchyni či obsluha v pohostinství, avšak nikoliv tam, kde dochází k prodeji alkoholických nápojů.

„Dále jde o pomocné práce v administrativě, například vyřizování korespondencí, plánování schůzek, práce v doručovatelství, tedy doručování listovních a lehkých balíčků, obsluhu kina a prodavače vstupenek, správce sociálních médií, překladatele, lektory pro soukromé doučování, uklízeče a pomocné práce v domácnostech, tazatele průzkumu, správce webu, grafiky a výtvarníky v multimédiích a podobně,“ vypočetlo ministerstvo v důvodové zprávě.

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, řekl Jurečka

Ekonomika

Naopak příkladem činností, jež podle něj mladiství v tomto věku a bez ukončené povinné školní docházky nesmí provádět, jsou práce typu obráběčů, slévačů, modelářů, dřevoobráběčů, nočních hlídačů, zedníků, dlaždičů či sklářů.

Dále si nebudou moci přivydělávat jako brusiči skla, pracovníci při recyklaci odpadů, třídiči odpadů, ošetřovatelé, kováři, lesníci, obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z pryže, jako potápěči, švadleny, šičky a vyšívači, páječi, lakýrnici a tak dále.

Pro část rodičů to může být vítané opatření. „Mám třináctiletého syna. Vzhledem k tomu, že žijeme sami, mu moc velké kapesné dávat nemůžu. Takže bude rád, když si bude moct za rok přivydělat pár korun třeba na zmrzlinu s kamarády,“ říká Marie Jůzová ze severních Čech.

Poznamenala ale, že si není jistá, zda pro tak mladé lidi bude dostatek míst a zda o ně budou mít podnikatelé zájem.

Odbory mají pochybnosti

Věc má ale háček, na který upozorňuje i samo ministerstvo. Půjde o výjimku ze zákazu dětské práce, která musí být v souladu s mezinárodními smlouvami.

„My se na to díváme velmi, velmi obezřetně, protože si myslíme, že pokud máte do patnácti let občanský průkaz, proč potom ta výjimka na čtrnáct let v době letních prázdnin,“ řekl Novinkám místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jiří Vaňásek.

„Kdo pak bude řešit třeba potenciální pracovní úrazy? U mladistvých je to vždycky velmi citlivé a velmi nepříjemné,“ dodal s tím, že se odbory zaměří na to, zda je to v souladu s mezinárodními smlouvami o dětské práci.

Novela nyní prochází připomínkovým řízením. Pak ji musí schválit vláda a zákonodárci a podepsat prezident. Začít platit by pak měla od ledna příštího roku. Mimo jiné obsahuje i prodloužení zkušební lhůty ze tří na čtyři měsíce u řadových a ze šesti na osm měsíců u vedoucích pracovníků. Dvouměsíční výpovědní doba by podle ní nově neměla nabíhat od prvního následujícího měsíce, ale okamžitě.

Firmy v Británii zkoušely čtyřdenní pracovní týden. Většině zachutnal

Ekonomika

Výběr článků

Načítám