Hlavní obsah

Ficův Směr je připraven k personálním změnám ve slovenské vládě

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

O víkendu probíhají utajovaná jednání o řešení politické krize na Slovensku mezi premiérem Robertem Ficem (Směr-sociální demokracie) a předsedou nejmenší koaliční strany Most-Híd Bélou Bugárem. Výsledky jednání budou zveřejněny asi v pondělí, ale vicepremiér a místopředseda Směru Peter Pellegrini už v neděli naznačil, že Směr je připraven k personálním změnám ve vládě.

Foto: Bundas Engler, ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové je podle analytiků neudržitelná především pozice ministra vnitra Roberta Kaliňáka (Směr). Podle kuloárních informací strana Most-Híd požaduje jeho odchod z funkce a tímto krokem podmiňuje setrvání v koalici. Další vládní strana Slovenská národní strana zase přišla s požadavkem na odchod ministryně spravedlnosti Lucie Žitňanské (Most-Híd).

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Vicepremiér Pellegrini v diskusním pořadu RTVS zdůraznil, že Směr ví, co má pro stabilitu země učinit. „Jsou to i kroky, které povedou k personálním změnám, a to se týká i některých členů vlády. Všechny možnosti jsou ve hře,“ řekl.

Pellegrini nepřímo připustil nejen možnost rekonstrukce vlády, ale i její pád. „Osobně preferuji pokračování vládní koalice. Blíž k rozhodnutí budeme zítra,“ dodal.

BEZ KOMENTÁŘE: V Bratislavě demonstrovalo 30 tisíc lidíVideo: TV JOJ

Předseda strany Most-Híd Bugár se předčasně vrátil z dovolené, aby jednal o řešení vzniklé politické krize. Po návratu na Slovensko řekl, že ve hře jsou tři možnosti. Ty však blíže nespecifikoval.

Foto: Profimedia.cz

Béla Bugár, předseda strany Most-Híd

V pátek se konaly po celém Slovensku masové protesty, kde lidé požadovali vyšetření dvounásobné vraždy a odchod zkorumpovaných politiků. V Bratislavě se na Náměstí Slovenského národního povstání sešlo 50 tisíc lidí, co bylo nejvíc od listopadu 1989.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Demonstrace proti vládě a za nezávislé vyšetření vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, 9. března 2018 v Bratislavě.

Reklama

Související články

Slovenský ministr kultury Maďarič podal demisi

Slovenský ministr kultury Marek Maďarič (Směr-sociální demokracie) kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové podal v pondělí do...

Výběr článků

Načítám