Hlavní obsah

Vražda slovenského novináře šokovala špičky EU i světová média

Brusel
Aktualizováno

Přední politici Evropské unie v pondělí vyjádřili ohromení nad vraždou slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. O zavraždění reportéra píšícího o údajných daňových podvodech podnikatelů spojených se slovenskou vládní stranou informovala také světová média. Evropská unie nemůže akceptovat, aby novinář byl zavražděn kvůli své práci, zdůraznil předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani a slovenské úřady vybídl k důkladnému vyšetření případu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie zasahuje na místě činu ve Veľké Mače, kde byl novinář se svou přítelkyní zavražděnVideo: Reuters

 
Článek

"Jsem šokován vraždou novináře Jána Kuciaka. Spolu se slovenskou EPP vyzýváme k okamžitému, nezávislému a důkladnému vyšetření tohoto hrůzného činu," uvedl Manfred Weber, předseda evropských lidovců (EPP), nejsilnějšího klubu v europarlamentu.

"Jsem otřesen hroznou zprávou o zavraždění Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Odsuzuji tento zbabělý čin. Vraždění či zastrašování novinářů nemají místo ani v Evropě, ani v demokracii," prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker během návštěvy Bělehradu.

"Jsem šokován vraždou novináře v EU. Žádná demokracie nemůže přežít bez svobodného tisku, a proto si novináři zaslouží respekt a ochranu," uvedl první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. "Spravedlnost musí být nastolena," zdůraznil.

Foto: Repro Aktuality.sk

Ján Kuciak

"To, že novináři mohou vykonávat svou práci svobodně a bez ohrožení na těle a životě, je předpokladem funkční demokracie a funkčního právního státu. Nic, a už vůbec ne krutá vražda novinářů, kteří vynášejí na světlo pro někoho nepříjemné pravdy, nesmí tento základ našich společností zpochybnit," uvedl mluvčí německé vlády. Spolkový kabinet vyjádřil soustrast pozůstalým a také přesvědčení, že slovenské úřady udělají vše pro to, aby čin co nejrychleji vyšetřily.

Slovenský místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič novinářům sdělil, že je vraždou dvou mladých lidí hluboce otřesen. "Jejich smrt nesmí nikoho nechat lhostejným, protože svoboda slova musí být nedotknutelná. Potrestání tohoto činu je morálním imperativem pro zdraví celé společnosti," uvedl Šefčovič.

Podle Výboru na ochranu novinářů (CPJ) bylo v zemích Evropské unie v letech 2007 až 2017 zavražděno 17 novinářů

Český ministr zahraničí Martin Stropnický v Bruselu po pondělním jednání ministrů zahraničí zemí EU řekl, že případ ho "velmi zaskočil". Pevně prý zatím věří, že nebudou potvrzeny spekulace, podle nichž byla důvodem investigativní práce zavražděného novináře. "Já pevně věřím, že to byla jen nějaká lidská tragédie," poznamenal Stropnický. Neumí si prý představit, že by současné Slovensko bylo státem, který by "nějaké problémy s novinářem" řešil tímto způsobem.

Organizace Reportéři bez hranic (RSF) odsoudila vraždu investigativního novináře a vyzvala úřady k potrestání pachatelů. Připomněla, že Kuciak se zaměřoval na případy daňových podvodů velkého rozsahu. "Znovu byl v EU zbaběle zavražděn investigativní novinář," uvedla Pauline Adèsová-Mévelová, vedoucí pobočky RSF pro EU a Balkán.

Foto: Profimedia.cz

Policisté našli novinářek Jána Kuciaka a jeho partnerku mrtvé v jejich domě v obci Veľká Mača

Podle RSF je to v EU za posledních deset let popáté, co byli zavražděni žurnalisté: po loňském zavraždění Daphne Caruanové Galiziové, masakru sedmi žurnalistů časopisu Charlie Hebdo v lednu v Paříži, zastřelení řeckého novináře Sokratise Guiolase v roce 2010 a zavraždění chorvatského žurnalisty Iva Pukaniče výbuchem bomby v roce 2008. Organizace také připomněla, že na žebříčku svobody tisku, sestaveném RSF loni, se Slovensko nachází na 17. příčce, po poklesu o pět míst v předchozím roce. Podle tohoto žebříčku se Česká republika nachází na 23. místě, na prvním je Norsko.

17 vražd novinářů za 10 let

Podle Výboru na ochranu novinářů (CPJ) bylo v zemích Evropské unie v letech 2007 až 2017 zavražděno 17 novinářů. Nejvíce to bylo v roce 2015 při teroristickém útoku na satirický týdeník Charlie Hebdo.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

O zastřelení slovenského investigativního reportéra a jeho přítelkyně podrobně informovaly v agenturních zprávách například americké listy The Washington Post a The New York Times, britský deník The Guardian či bělehradská rozhlasová stanice B-92. Francouzský list Le Figaro připomněl, že Kuciakův poslední zveřejněný článek se týkal možných daňových podvodů spojených s luxusním bytovým komplexem v Bratislavě. O vraždě slovenského novináře a o tom, že vláda vypsala odměnu za informace vedoucí k vrahům, píší také ukrajinská a ruská média, od populárního listu Komsomolskaja pravda po vládní deník Rossijskaja gazeta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám