Hlavní obsah

Na Slovensku byl zavražděn investigativní novinář s přítelkyní

• Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

V obci Veľká Mača nedaleko Galanty na západě Slovenska zastřelili o víkendu Jána Kuciaka, investigativního novináře serveru Aktuality.sk, který psal o daňových podvodech. Zavražděna byla i novinářova partnerka. V pondělí to potvrdilo slovenské ministerstvo vnitra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie zasahuje na místě činu ve Veľké Mače, kde byl novinář se svou přítelkyní zavražděnVideo: Reuters

 
Článek

Těla muže a ženy ve věku 27 let našla policie v noci na pondělí v rodinném domě v obci Veľká Mača. Policii upozornili příbuzní, kterým se už několik dnů neohlásili. Přivolaní záchranáři už pouze konstatovali smrt.

„Zabezpečili jsme všechny potřebné složky tak, aby byly přítomné na místě, aby byly vykonané prvotní úkony a důsledná obhlídka místa činu. Případ vyšetřujeme jako dvojnásobnou vraždu,“ řekl Denníku N ředitel Národní kriminální agentury (NAKA) Peter Hraško. Během dne má o vraždě informovat policejní prezident Tibor Gašpar.

Foto: Televize Markíza

Policie uzavřela místo, kde se stala vražda.

Server Denník N upozornil, že letos 9. února napsal Kuciak o podezřelých převodech v komplexu Five Star Residence (odkaz na Kuciakovy poslední články zde). V obchodech měl figurovat podnikatel Marián Kočner. Ten měl údajně Kuciakovi vyhrožovat, že bude „hledat špínu“ na jeho rodinu a informace zveřejní. „Začnu se speciálně věnovat vám, vaší osobě, vaší matce, vašemu otci a vašim sourozencům,“ měl říct Kočner Kuciakovi.

Foto: Novinky.cz s použitím Aktuality.sk

Kuciak psal například o tom, že firma, v níž měl Kočner podíl a postavila komplex Five Star Residence, pravděpodobně zanikne bez splacení dluhu. Budova je spojena rovněž s informací o neoprávněné dvoumiliónové vratce DPH, která měla vzniknout převodem sedmi bytů ve zmíněném komplexu za 12 miliónů eur.

V roce 2017 se zavražděný novinář věnoval také dotacím, které získávaly firmy kolem podnikatele blízkého straně Směr-sociální demokracie Miroslava Bödöra. Novinářsky pokrýval rovněž podnikatelské aktivity ministra vnitra Roberta Kaliňáka a exministra financí Jána Počiatka (oba Směr).

Po výhrůžkách podal Kuciak na Kočnera trestní oznámení.

Dva nezvěstní

Před deseti lety na Slovensku zmizel investigativní novinář Pavol Rýpal, který se věnoval mafii. Od roku 2015 je nezvěstný reportér slovenského deníku Hospodárske noviny Miroslav Pejko.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Výběr článků

Načítám