Hlavní obsah

Rumunský tygr s korupcí ne a ne zatočit, ohrožuje i jeho ekonomický růst

– Bukurešť/Brusel

Ekonomický tygr EU - Rumunsko - loni učinilo jen malý pokrok v boji proti korupci ve státních institucích a trvá i znepokojení z netransparentnosti soudních řízení. Ve své výroční zprávě to ve čtvrtek uvedla protikorupční skupina Rady Evropy GRECO. V Rumunsku přitom ze všech zemí EU roste nejrychleji HDP.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Rumunská designovaná premiérka Viorica Dancilaová

Článek

Zpráva konstatuje, že Bukurešť zcela splnila jen dvě ze 13 doporučení, která protikorupční skupina Rumunsku dala před rokem. Patřilo mezi ně například zvýšení transparentnosti soudních řízení, zavedení přísných kritérií pro členy parlamentu, aby se zabránilo střetu zájmů, a vyjasnění podmínek imunity poslanců a senátorů před trestním stíháním.

„Oblastí zvláštního znepokojení GRECO zůstává legislativní proces, a to vzhledem k neustálým kontroverzím a obviňováním z nevhodných konzultací, nadměrného užívání urychleného řízení a nedostatku transparentnosti,” píše se ve zprávě.

Rumunsko chce bránit stíhání korupce

V prosinci vládnoucí Sociálnědemokratická strana (PSD) a její menší koaliční partner liberální strana ALDE využily absolutní většiny v parlamentu ke schválení justiční reformy, která podle jejich odpůrců omezí nezávislost justice. Změny kritizovala řada mezinárodních činitelů, Evropská komise a Spojené státy. Odmítl ji i prezident Klaus Iohannis a protestovaly proti ní desetitisíce lidí po celém Rumunsku.

Nyní se reformou zabývá ústavní soud, uvedla agentura Reuters. Pokud bude přijata, mohlo by být Rumunsko kritizováno za likvidaci nezávislosti soudů stejně jako v současné době Polsko a také by mu mohlo hrozit až odnětí hlasovacích práv v unii.

Sociálnědemokratická strana také předložila návrh změn v trestním kodexu, které by zrušily trestnost některých úplatkářských činů. Parlament by měl o těchto návrzích zahájit rozpravu v únoru. [celá zpráva]

Je to už druhý pokus během roku, jak zabránit stíhání korupce. Loni v lednu se podařilo jen díky masovým protestům zabránit změně trestního zákoníku, kdy za trestný čin už neměla být považována korupce a zneužití úřadu s finanční škodou menší než 200 000 lei (1,2 miliónu Kč). Vláda nakonec ustoupila a novelu zrušila. [celá zpráva]

Sporné výroky nové premiérky

V Rumunsku je kvůli korupci stíhána řada politiků. Rumunská protikorupční prokuratura od roku 2006 postavila před soud 72 členů zákonodárného sboru. Trestně jsou nyní v různých řízeních stíháni dokonce předsedové dolní i horní komory.

Za podplácení a volební podvody byl na dva roky podmínečně odsouzen i šéf PSD Liviu Dragnea. Ten kvůli tomu nemůže být ve vládě, byť má PSD většinu. V lednu odvolaný Mihai Tudose byl druhým premiérem, kterého vlastní strana PSD v uplynulých sedmi měsících sesadila. V posledním týdnu měl spory s Dragneem.

Nahradit ho má 54letá europoslankyně Viorica Dancilaová, kterou PSD nominovala. Prezident Iohannis ji již jmenoval, ale zdůraznil, že při výběru se řídil striktně „parlamentní aritmetikou”. Veřejnosti málo známá Dancilaová na sebe upozornila loni v únoru, kdy před Evropským parlamentem hájila kontroverzní novelu trestního zákoníku.

Korupce ohrožuje růst ekonomiky

Korupce tak ohrožuje ekonomické úspěchy země, uvedl ekonomický server Market Mogul. Národní statistický úřad přitom 12. ledna potvrdil, že HDP ve třetím čtvrtletí meziročně stoupl o 8,8 procenta. Je to už devátý kvartál za sebou, kdy rumunská ekonomika rostla. [celá zpráva]

Market Mogul upozornil, že růst hnaný především IT sektorem, výrobou elektroniky a aut, rostoucí vnitřní spotřebou bohatnoucí střední třídy a nízkými daněmi tak může zpomalit. Korupce může zbrzdit zahraniční investice, i když tabákový koncern Philip Morris staví u Bukurešti továrnu v hodnotě půl miliardy eur. Z plánovaných 90 km nových dálnic ke stávajícím 750 km přibylo jen 15 km.

Market Mogul také varuje před možným přehřátím, i když upozorňuje, že základní úroková sazba je v rámci EU vysoká, činí 1,75 procenta, což dává možnost ji v případě potřeby snížit a podpořit růst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám