Hlavní obsah

Rumuni demonstrovali proti soudní a daňové reformě a proti korupci

Bukurešť

Tisíce lidí v deseti rumunských městech se v neděli zúčastnily protivládních protestů. Demonstrovaly proti kontroverzní daňové a soudní reformě a za odstoupení sociálnědemokratického kabinetu, napsala agentura APA. Vadí jim, že soudní reforma omezí moc protikorupčního úřadu. Vadilo jim též, že zdravotní pojištění už nemají platit zaměstnavatelé.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Tisíce lidí v rumunských městech demonstrovaly proti daňové a soudní reformě.

Článek

Protestující se s vlajkami Rumunska i Evropské unie shromáždili v ulicích metropole Bukurešti a dalších velkých měst, jako jsou Kluž, Brašov, Bistrita, Galati, Pitesti, Baia Mare a Alba Iulia.

V Bukurešti došli k budově vlády a poté k sídlu Sociálnědemokratické strany (PSD), na které házeli toaletní papíry. Skandovali přitom „demisi”, „zloději” a „PSD, rudý mor”. Chtěli také vypsat nové volby.

V jihorumunském městě Mioveni protestovalo kolem 6000 lidí již v úterý. Ve středu pak stovky demonstrantů dorazily před sídlo vlády, když kabinet prostřednictvím mimořádného dekretu schválil daňovou reformu.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Tisíce lidí v rumunských městech demonstrovaly proti daňové a soudní reformě.

Na té řadě občanů vadí hlavně to, že nově mají příspěvky na sociální zabezpečení odvádět pouze zaměstnanci a nikoli i zaměstnavatelé. Změny podle kritiků mohou způsobit snížení platů pracovníků soukromého sektoru. Nesouhlas kromě odborářů vyjádřili i někteří investoři a prezident Klaus Iohannis.

Strach z nárůstu korupce 

Protesty proti připravované reformě soudního systému se konaly již minulou neděli. Více než 10 000 lidí tehdy projevilo obavu z možného oslabení boje proti korupci.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Protivládní protest v Bukurešti

Plánované úpravy, o kterých by měli zákonodárci brzy hlasovat, omezí pravomoci protikorupční prokuratury. Ta je velmi aktivní při vyšetřování vysokých politických a státních činitelů a řadu jich už pohnala před soud. Znepokojení z navrhovaných změn dala najevo i Evropská komise, někteří diplomaté a Iohannis.

Za začátku roku vyšli Rumuni do ulic, když byla na konci ledna chválena novela trestního zákona. Za trestný čin už neměla být považována korupce a zneužití úřadu s finanční škodou menší než 200 000 lei (1,2 miliónu Kč). [celá zpráva] Vláda nakonec ustoupila a novelu zrušila. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám