Hlavní obsah

Rumunská vláda pod tlakem demonstrací ustoupila od novelizace trestního zákoníku

Bukurešť
Aktualizováno

I po nedělním rozhodnutí rumunské vlády zrušit sporné nařízení, které by umožnilo osvobodit viníky v menších korupčních kauzách, pokračovaly v zemi masové protivládní demonstrace. V Bukurešti a dalších městech se jich podle rumunských médií a BBC zúčastnilo asi půl miliónu lidí. Pod tlakem protestů ministerstvo spravedlnosti ustoupilo i od plánu na změnu trestního zákoníku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v RumunskuVideo: Reuters

 
Článek

Nařízení, kterým chtěla vláda Sorina Grindeanua odstranit postih za některé trestné činy, čímž, jak deklarovala, chtěla ulevit přeplněným věznicím, kabinet premiéra zrušil na nedělním mimořádném zasedání.

Demonstrující však zůstávají nespokojeni. Už v sobotu totiž premiér uvedl, že vzhledem k přeplněnosti věznic kabinet vypracuje nový návrh zákona řešící otázku korupce. Ten měl v pondělí představit ministr spravedlnosti Florin Iordache. Krátce poté, co oznámil, že ještě během dne představí podrobnosti, ministerstvo uvedlo,  že ustupuje od plánu předložit novelu trestního zákona. 

Sociální demokracie by jej přitom snadno mohla prosadit. V zákonodárném sboru má vláda pohodlnou většinu, takže může normu snadno schválit. [celá zpráva]

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Protest v Bukurešti

Podle informací rumunských médií z nedělního večera vyšlo do ulic hlavního města 300 tisíc lidí, velká část z nich protestovala na Vítězném náměstí a v jeho okolí, kde je i sídlo rumunské vlády.

„Tato vláda je organizovaná od nejvyšší do nejnižší úrovně jako mafie,“ řekla agentuře AP jedna z protestujících Profira Popová. „To my nechceme,“ dodala. Protestující požadovali demisi vlády a opakovali, že se nevzdají.

Do metropole, kde lidé demonstrovali už šestý den v řadě, přijela protestovat i řada venkovanů, uvedla agentura DPA.

Desetitisíce lidí demonstrovaly i v Kluži, Temešváru, Brašově a jiných velkých městech. Jde o největší demonstrace v zemi od pádu komunismu.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Demonstranti požadují rezignaci vlády

Premiér sporné nařízení hájil

Grindeanu v sobotu prohlásil, že nařízení nebylo špatné, ale že se ho nepodařilo občanům dostatečně vysvětlit. Podle premiéra to byla chyba na straně ministra spravedlnosti.

Podle zrušeného dekretu neměla být trestná korupce a zneužití výkonu funkce v případě, že škoda nepřekročí 200 tisíc lei (1,2 miliónu korun). [celá zpráva]

Foto: Inquam Photos, Reuters

Demonstrace v centru Bukurešti

Pokud by norma nadále platila, pomohlo by to i šéfovi vládnoucí sociálnědemokratické strany PSD Liviovi Dragneaovi, který je stíhán za zneužití státních peněz ve výši asi 650 tisíc korun.

Rumunsko kvůli plánu netrestat některé korupční činy kritizovala i Evropská unie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám