Hlavní obsah

V Tatrách zemřel další český turista, v Rakousku se vážně zranil český lyžař

– Vídeň/Bratislava
Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Po pondělním tragickém pádu dvou českých turistek ve Vysokých Tatrách zahynul v úterý na tomtéž místě 33letý český turista. Uvedla to Horská záchranná služba (HZS) na svém webu. V pondělí se také vážně zranil pětadvacetiletý Čech v lyžařském středisku v rakouském Söldenu, když vyjel ze sjezdovky na narazil do stromu. Se zraněním hlavy byl přepraven vrtulníkem do nemocnice.

Foto: HZS SR

Přeprava těla turisty

Článek

Turisté v Tatrách oznámili horské službě, že ve Velké Studené dolině pod Královským žlebem našli nehybné tělo muže, který nejevil známky života.

„Na místo okamžitě vyrazila skupina záchranářů, která byla v terénu kvůli jinému případu, a další záchranáři vyrazili ze Starého Smokovce. Na místě už mohli pouze konstatovat, že 33letý český turista utrpěl po pádu zranění neslučitelná se životem,“ napsali horští záchranáři na svém webu. Tělo bylo poté transportováno do Starého Smokovce.

Životy dvou českých turistek si vyžádaly pády na zledovatělém terénu ve Vysokých Tatrách už v pondělí. Pětadvacetiletá česká turistka uklouzla v Malé Studené dolině a řítila se dolů několik set metrů, přičemž utrpěla smrtelná zranění. Pod Slavkovským štítem v nadmořské výšce 1900 metrů uklouzli na zledovatělém terénu další dva čeští turisté, přičemž třiadvacetiletá žena zemřela. [celá zpráva]

Letos tak už ve slovenských horách zahynulo nejméně sedm Čechů.

Foto: HZS SR

Přeprava těla turisty

V Malé Studené dolině zemřel v úterý po pádu na zledovatělém terénu také 25letý polský turista.

Čtyřiadvacetiletý turista, rovněž z České republiky, utrpěl v pondělí vážná zranění a podle záchranářů byl v kritickém stavu.

Horská záchranná služba upozornila turisty, že na horách jsou aktuálně velmi nepříznivé podmínky, které představují zvýšené nebezpečí zejména pro pěší turistiku, horolezectví a skialpinismus. Terén je po oteplení a následném poklesu teplot zledovatělý.

Zraněný Čech v Rakousku

V Rakousku Podle webu Kleine Zeitung šlo v případě 25letého českého lyžaře o vážné neštěstí. Čech z neznámých důvodů sjel ze sjezdovky a na okraji lesa narazil do stromu. Utrpěl těžké poranění hlavy a na kliniku v Innsbrucku jej musel přepravit vrtulník.

Čech byl jedním několika lidí, kteří se zranili při výletech do zimních středisek o vánočních svátcích.

Vrtulník musel přepravit do nemocnice i mladou Rakušanku, která ztratila týž den kontrolu nad svými lyžemi a též skončila mezi stromy. Do stromů narazila v údolí Stubiatal i 18letá Nizozemka. Také ji musel transportovat na kliniku se zraněním hrudi a zad vrtulník.

Foto: Profimedia.cz

Lyžování v Söldenu

Těžké zranění utrpěla i 59letá německá průvodkyně, která spadla ze stráně a museli ji vytáhnout pomocí provazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám