Hlavní obsah

Opoziční předák Navalnyj nesmí kandidovat v ruských prezidentských volbách

Moskva
Aktualizováno

Ruská ústřední volební komise v pondělí odmítla zaregistrovat opozičního předáka Alexeje Navalného jako kandidáta v březnových prezidentských volbách. Jako důvod uvedla pravomocné odsouzení za závažný trestný čin. Informovala o tom agentura TASS

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Alexej Navalnyj

Článek

Dvanáct členů komise hlasovalo pro odmítnutí Navalného, zatímco jeden z členů se hlasování zdržel.

Navalnyj podle agentury Reuters uvedl, že vyzývá k bojkotu voleb. V nich je podle průzkumů jasným favoritem dosavadní prezident Vladimir Putin.

Ruský právník a politický aktivista Alexej Navalnyj je v současnosti nejviditelnějším člověkem ruské opozice. Jeho aktivity se týkají protikorupčního boje a snahou o demokratickou kontrolu voleb. Do podvědomí i v zahraničí se dostal během protestů v letech 2011-2013.

 Minoritním vlastnictvím k odhalování korupce

Svoji politickou kariéru odstartoval v liberální straně Jabloko. V roce 2000 svůj vstup do strany, která mu nikdy nebyla více blízká, odůvodnil změnami ve volebním systému, jenž měl straně zabránit dosáhnout na křesla v Státní dumě, ruském zákonodárném orgánu. Ze strany musel po sedmi letech odejít pro své výrazné nacionalistické postoje.

Souběžně s politickými aktivizmem se v roce 2008 stal minoritním akcionářem velkých státních společností Rosněft, Gazprom nebo Surgutněftěgaz a přes svůj blog a sociální sítě poukazoval na možná korupční jednání a zveřejňoval interní dokumenty podniků. Pro veřejnost tak začal být vnímán jako aktivní bojovník proti korupci.

Reklama

Výběr článků

Načítám