Hlavní obsah

Ukrajinský voják z kotle u Debalceva evakuoval raněné, přišel o končetiny

Novinky, Alex Švamberk, Halyna Buhay

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině trvá už tři a půl roku. Jak tragické má dopady, přibližuje až do 3. prosince výstava Vítězové v Městské knihovně v Praze. Ukazuje zraněné ukrajinské vojáky, jež měli to štěstí, že dostali sportovní protézy. Jedním z nich je i pětadvacetiletý Vadym Dovhoruk, který pomáhal evakuovat raněné v kotli v Debalcevu. Přišel o ruku i obě nohy.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vadym Dovhoruk

Článek

Kdy jste se dostal do války?

Jsem profesionální voják, sloužil jsem ještě před začátkem války. Na jaře 2014 nastala pro naši zemi pekelná doba. Naše jednotky se nejprve přesunuly do oblasti bojů, bylo mezi nimi hodně dobrovolníků – kluků, kteří ještě nikdy předtím nedrželi v ruce zbraň. Stejně jako my profesionální vojáci opustili své rodiny a děti, aby bránili naši vlast.

Jak jste vnímal situaci?

Nikdo nemohl ani pomyslet, že sousední stát tak neuvěřitelně protrhne východní hranici naší země a všechno kolem zničí. Byl to pro nás takový šok, že kraj, se kterým jsme vždy komunikovali a kde je spousta příbuzných z Ukrajiny i z Ruska, se naráz stal nepřítelem.

Ale když zemřeli první lidé, všichni pochopili, že je to skutečná válka, a ne nějaká protiteroristická operace. Rusové postupovali s takovou technikou, kterou jsme neměli a ani neviděli.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vadym Dovhoruk v Praze

Kde jste bojoval?

Byl jsem jenom ve dvou obcích. Poprvé jsem viděl opravdovou válku na doněckém Prokofjevově letišti. Tam jsem byl v září 2014 poprvé zraněn a poté převezen do vojenské nemocnice. Po uzdravení jsem se vrátil zpátky na východ Ukrajiny a 16. února 2015 jsem byl těžce zraněn ve městě Debalcevo.

Co jste tam dělal?

Našim úkolem bylo evakuovat do Artěmivsku naše zraněné vojáky a padlé. Cestou z Debalceva jsme upadli do velké léčky, čekal tam na nás protivník. Abychom zachránili zraněné, které jsme s sebou vezli, a těla našich padlých, přijali jsme boj s protivníkem. Dali jsme tak možnost autům, co vezli raněné, otočit se a vrátit se do Debalceva.

Jaká jste utrpěl zranění?

Střepina mi utrhla ruku. Poté padli naši kluci do zajetí a dva lidi včetně velitele zahynuli. Abych se nedostal do zajetí, schoval jsem se v háji. Tam jsem ležel čtyři dny. Utrpěl jsem omrzliny nohou, museli mi je amputovat.

Jaká probíhala rehabilitace?

Rehabilitace byla dlouhá. Dá se říci, že ještě neskončila. Díky podpoře lidí jsem ale včas získal dobré sportovní protézy, které mi umožňují řídit automobil a věnovat se svým rodinným záležitostem, dostat se na institut a studovat.

Foto: Peremožci

Vadim Dovhoruk na snímku pořízeném v rácmi projektu Vítězové

Kde jste našel psychickou sílu?

Nejprve to byla podpora druhých lidí, kamarádů, rodiny a příbuzných, kteří přijížděli a podrželi mě – jak v nemocnici, tak i po propuštění. Každý den se našel někdo, s kým jsem komunikoval. I díky té komunikaci a smyslu pro humor jsem to překonal a teď jsem se rozhodl studovat na psychologa, protože se u nás v zemi nikdo nepřipravoval na to, že bude válka.

A když začala, přišla nejen spousta zraněných, ale také lidí přímo zapojených do konfliktu. Většina z nich potřebuje podporu kvalifikovaných psychologů. Rozhodl jsem se vystudovat a pomáhat ostatním. Když k nim přijdu z vysoké školy, vytvoří se jiná důvěra.

Hlavní je, aby skončila válka.

To si všichni nedočkavě přejí, ale spousta lidí nečeká jen na konec války, mnoho našich kluků je v zajetí už více než tři roky. A není s nimi spojení. Rodiny čekají na své děti. Doufám, že se všichni kluci vrátí ke svým rodinám, k dětem, rodičům a budeme budovat nový život.

Proč jste se zúčastnil výstavy?

Cílem toho projektu bylo ukázat, že lidé s protézami mohou dál žít, věnovat se svým oblíbeným činnostem a pomáhat druhým. Amputace není odsouzení, hlavní je neztrácet sílu a víru v sebe.

Vadym Dovhoruk, který se narodil v Kirovohradu (dnes Kropyvnyckyj), působil nejprve jako příslušník speciálních sil při obraně doněckého letiště. Poté byl příslušníkem jednotky, která v obrněném transportéru doprovázela konvoj s evakuovanými raněnými. Transportér byl zasažen a všichni jej museli opustit.
Dovhoruka nalezla v bezvědomí hlídka separatistů. Skončil v nemocnici v Luhansku, kde jej operovali. Pak byl vyměněn a podrobil se dalším operacím v Kyjevě.
V nemocnici se seznámil se zdravotní sestrou Olgou, kterou si před dvěma měsíci vzal.
Jako jeden z mála měl štěstí, že získal v rámci projektu Vítězové speciální sportovní protézy, protože ty se na Ukrajině nehradí.

Reklama

Související články

Separatisté obklíčili Debalcevo

Separatisté na východě Ukrajiny oznámili v noci na úterý, že se jim podařilo obklíčit město Debalcevo. Kyjev tvrdí, že se stále bojuje o příjezdovou silnici,...

Výběr článků

Načítám