Hlavní obsah

V Německu zadrželi šest Syřanů plánujících teroristický útok, zřejmě na trh v Essenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem
Aktualizováno

V Německu v úterý zadrželi šest syrských žadatelů o azyl podezřelých z příslušnosti k džihádistické skupině Islámský stát. Zřejmě připravovali teroristický útok, uvedl list Die Welt a časopis Der Spiegel. Na zadržení podezřelých se podílely stovky policistů. Podle listu Bild chtěli zaútočit na vánoční trh v Essenu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Zvláštní jednotky německé policie (ilustrační foto)

Článek

Podle bulvárního listu Bild i podle stanice Hessische Rundfunk měl být terčem útoku vánoční trh v Essenu. Údajně to bylo zjištěno při odposleších. Policie to zatím nepotvrdila.

Mluvčí generální prokuratury ve Frankfurtu nad Mohanem podle agentury DPA uvedl, že zatím nelze sdělit, jak daleko se přípravy k útoku dostaly, ani jaký byl konkrétní zamýšlený cíl zločinu. Řekl, že zásah byl proveden v „raném stadiu (příprav)”.

Zadržení podezřelých ve věku dvacet až osmadvacet let podle německé mutace serveru Local potvrdil mluvčí státního zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem Christian Hartwig. Podle něj je šestice podezřelá „z přípravy útoku za pomoci zbraní nebo výbušnin na veřejné cíle v Německu“.

Při raziích policisté v úterý ráno prohledali osm bytů ve čtyřech městech - Kasselu, Hannoveru, Essenu a Lipsku. Zátahu se mělo účastnit až 500 policistů. Vyšetřovatelé se domnívají, že džihádisty lapili dřív, než stačili přípravu teroristického útoku dokončit.

Čtyři zadržení Syřané jsou ve Spolkové republice od prosince 2014 a dva od léta 2015. Jsou také podezřelí z příslušnosti k zahraniční teroristické organizaci. Další podrobnosti nechtějí policisté ani žalobci s ohledem na stále probíhající vyšetřování sdělovat.

V zemi žije na 1600 potenciálních teroristů

Již minulý měsíc němečtí strážci zákona zadrželi devatenáctiletého Syřana, který chtěl podle žalobce útočit „silnou trhavinou”. [celá zpráva]

Německé tajné služby odhadují, že v zemi žije na 10 tisíc radikálních islamistů, přičemž okolo 1600 z nich by bylo schopno páchat násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám