Hlavní obsah

Nových migrantů v EU ubývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Do Evropské unie dorazilo v letošním roce výrazně méně migrantů. Jak ve středu oznámil eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos, celkový počet nelegálních přechodů do EU po hlavních migračních trasách klesl o 63 procent.

Foto: Ismail Zitouny/File Photo, Reuters

Migranti ve Středozemním moři

Článek

„Od roku 2015 jsme ... dosáhli značného pokroku. U cíle však dosud nejsme a touto problematikou se budeme ještě určitou dobu zabývat. Migrace u našich občanů stále vyvolává velké obavy a měla by také být i nadále naší hlavní prioritou,“ prohlásil místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Komise podtrhla, že pokles nelegálních přechodů nastal také díky úspěšnějšímu boji proti převaděčství, zlepšení ochrany hranic, funkční dohodě o zadržování a navracení migrantů s Tureckem a rozšiřování spolupráce s Libyí. Díky námořní operaci Sophie bylo podle zprávy komise zadrženo nejméně 119 lidí podezřelých z převaděčství a přes 15 000 migrantů v Libyi, Mali, Nigeru a Mauritánii využilo programu asistovaného dobrovolného návratu.

Podle eurokomisaře Avramopoula EU postupně opouští krizový režim. Avramopoulos přitom ocenil i solidaritu mezi zeměmi EU, které hostí uprchlíky. Celkem bylo na základě dohod relokováno 31 500 osob z Řecka a Itálie, a v obou zemích zbývá k relokaci už jen necelých 4000 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám