Hlavní obsah

Ve Středozemním moři se utopilo 26 dívek, mohly být zneužité

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salerno

Italské úřady provádějí od úterý pitvu 26 dívek ve věku mezi 14 a 18 lety, které se utopily o víkendu u pobřeží Libye. Chtějí zjistit, zda nebyly mučeny nebo sexuálně zneužity, uvedla agentura AP s odvoláním na velitelku policie v Salernu Lorenu Ciccottiovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italští záchranáři vynášejí těla utopených migrantek a dětíVideo: AP

 
Článek

Těla dívek přepravila do italského přístavu Salerno loď španělského námořnictva Cantabria spolu se čtyřmi stovkami lidí zachráněných během čtyř různých operací. Bylo mezi nimi 90 žen a 52 dětí včetně jednoho novorozence. Dalších 400 zachráněných přivezla do kalábrijského Crotone další španělská záchranná loď.

Ve Středozemním moři zahynulo ke třem tisícovkám migrantů

Třiadvacet dívek zemřelo, když se s nimi potopil gumový člun u břehů Libye, řekl mluvčí Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Marco Rotunno. Dodal, že dalších šedesát osob se podařilo zachránit, ale několik lidí je nezvěstných. Člun se začal potápět ve chvíli, kdy dorazila pomoc, a záchranáři byli svědky zoufalého boje migrantů o život, snažili se držet trosek plavidla. [celá zpráva]

Tři další oběti jsou z jiné potopené lodi.

Foto: Cesare Abbate, ČTK/AP

Příslušníci Červeného kříže pomáhají v Salernu vystoupit jednomu z migrantů ze španělské lodi Cantabria.

Pode CNN bylo všem dívkám mezi 14 až 18 lety a pocházely z Nigérie a Nigeru. Vzhledem k věku se proto zjišťuje, zda se nestaly na své cestě do Evropy také oběťmi sexuálního zneužití či týraní a zda nepadly do rukou obchodníků s lidmi, kteří je chtěli využívat jako prostitutky. Italské úřady už zahájily vyšetřování jejich smrti.

Italská policie se snaží zasahovat proti převaděčům a na ně napojeným lidem. V pondělí italská policie zadržela Egypťana a Libyjce, kteří jsou podezřelí z pašování lidí.

Během posledních pěti dnů bylo zachráněno na moři 2500 lidí, což je nejvíce od léta, kdy byla uzavřena dohoda mezi Itálií a Libyí, která měla zmenšit množství migrantů mířících ze severní Afriky do Evropy. Do Itálie letos zatím dorazilo 111 716 migrantů, zatímco loni jich konce října dorazilo skoro 160 000.

Trasa z Libye se stala osudnou 2600 migrantům, uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám