Hlavní obsah

Puigdemont do vězení, znělo v Barceloně. Jednotu Španělska podpořily statisíce lidí

Barcelona
Aktualizováno

Lidé v Barceloně v neděli vyšli do ulic za jednotu Španělska. Podle místní policie se jí zúčastnilo na 300 tisíc lidí, podle organizátorů, jak uvedl španělský deník El País, jich mělo být dokonce přes milión. Lidé nesli španělské i katalánské vlajky a volali Díky, Španělsko, Katalánsko tě miluje. Jiné hlasy zase posílaly do vězení sesazeného katalánského premiéra Carlese Puigdemonta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé demonstrovali v Barceloně za jednotu, demonstranti začali lomcovat se zátarasy u vládní budovyVideo: AP

 
Článek

Demonstraci svolala organizace Katalánská občanská společnost (SCC) pod heslem „Všichni jsme Katalánsko”. Má být protestem proti páteční rezoluci o nezávislosti tohoto autonomního regionu. Tu schválil katalánský parlament, v němž měli v předchozích dvou letech většinu separatisté. [celá zpráva]

Kvůli jejich snahám o nezávislost Madrid od soboty převzal vedení Katalánska, rozpustil tamní parlament a vyhlásil na prosinec volby. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Barceloně se koná masová demonstrace za jednotu ŠpanělskaVideo: Reuters

Účastnili se i někteří katalánští politici

Na demonstraci, jejíž hlavní část skončila asi dvě hodiny po poledni španělskou hymnou, vystoupilo i několik bývalých a současných španělských politiků, například socialistický politik Josep Borrell, jenž býval španělským ministrem a také předsedou Evropského parlamentu.

Dorazila i španělská ministryně zdravotnictví Dolors Montserratová či předseda strany Ciudadanos Albert Rivera. Z místních politiků přišel šéf katalánských lidovců Xavier García Albiol či lídr katalánských socialistů Miquel Iceta.

Foto: Gonzalo Arroyo, ČTK/AP

Demonstrace na jednotné Španělsko v Barceloně

Jiný názor deklaruje sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont. Ten v sobotu Katalánce vyzval, ať o nezávislost usilují sice nenásilně, avšak vytrvale. [celá zpráva]

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Katalánský premiér Carles Puigdemont

V centru Barcelony lidé v neděli po poledni nesli například hesla „Děkujeme, Španělsko, Katalánsko Tě miluje” či „Nestyď se milovat Španělsko”.

„Jsme tady, abychom protestovali proti ilegálním krokům Puigdemonta, které rozdělily Katalánsko. Když se odtrhneme od Španělska, budeme slabší,” řekl jeden z účastníků demonstrace, barcelonský advokát Lluis deníku El Mundo.

Kritizoval tak Puigdemonta, který byl do pátku katalánským premiérem, než ho Madrid sesadil. Jako lídr separatistické koalice prosadil konání referenda o nezávislosti z 1. října i hlasování o rezoluci o vytvoření samostatné katalánské republiky. Na demonstraci také někteří volali „Puigdemont do vězení”.

Organizace SCC pořádala podobně velkou akci jako tuto neděli již 8. října, kdy také lidé v ulicích Barcelony protestovali proti snahám regionální vlády o odtržení této autonomní oblasti od Španělska. Tehdy SCC oznámila, že dorazil téměř milión lidí, podle policie jich bylo 350 tisíc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám