Hlavní obsah

O nezávislost usilujte nenásilně, ale vytrvale, vyzval Katalánce Puigdemont

– Barcelona

Madridem sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont v sobotním předtočeném projevu, který odvysílala tamní televize, vyzval k vytrvalosti ve snaze o nezávislost regionu. V tříminutovém vystoupení žádal Katalánce o „demokratické odmítnutí” omezení autonomie. Jejich odpověď má být nenásilná, ale vytrvalá. Šlo o jeho první veřejný projev od pátečního hlasování katalánského parlamentu o rezoluci o nezávislosti.

Foto: Albert Gea, Reuters

Sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont

Článek

Podle katalánského deníku La Vanguardia Puigdemont neuznal své sesazení Madridem, ale nevyjádřil se konkrétně, zda se bude bránit u soudu. Madrid převzal funkce katalánské vlády tuto sobotu. [celá zpráva]

„Budeme pokračovat v plnění svých demokratických mandátů a zároveň se snažit o maximální stabilitu a klid,” řekl také Puigdemont.

Parlament prý splnil, co lidé odhlasovali

„Nemáme důvod k násilí, ani je nechceme,” dodal. Během proslovu měl vedle sebe vlajku Katalánska a Evropské unie. V projevu, který byl podle místních médií natočen v sobotu dopoledne v Gironě (španělsky Geroně), hájil páteční rozhodnutí parlamentu, dle kterého se měla ustanovit nezávislá katalánská republika. [celá zpráva]

„Katalánský parlament splnil to, co si občané odhlasovali ve volbách 27. září (2015),” uvedl s odkazem na katalánské regionální parlamentní volby, v nichž vyhráli separatisté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám