Hlavní obsah

V Madridu demonstrovaly tisíce lidí za jednotu země

Madrid
Aktualizováno

Tisíce lidí se v sobotu shromáždily v centru Madridu na demonstraci za jednotu Španělska. Jak uvedl deník El País, manifestace se konala den poté, co katalánský parlament schválil rezoluci o nezávislosti. Lidé se pomalu začínají scházet i v Barceloně před budovu katalánské vlády. Katalánská televize TV3 má totiž odpoledne vysílat projev sesazeného katalánského premiéra Carlese Puigdemonta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v Madridu za jednotu zeměVideo: Reuters

 
Článek

Na demonstraci na Kolumbovo náměstí v centru Madridu lidé mávali španělskými vlajkami a někteří volali „Puigdemont do vězení”. Právě sesazeného katalánského premiéra, jehož pravomoci od soboty převzal předseda španělské vlády Mariano Rajoy, mnozí příznivci jednoty Španělska viní z odpovědnosti za současnou krizi.

Madrid tak poprvé využil ústavní článek 155 a omezil autonomii španělského regionu. [celá zpráva]

Foto: Paul White, ČTK/AP

Demonstrace za jednotu Španělska v Madridu

Mezi demonstranty v Madridu byla například i premiérka autonomního regionu Madrid Cristina Cifuentesová, která označila páteční schválení rezoluce o nezávislosti katalánským parlamentem ze „státní převrat”. Uvedla také, že pro ni to byl „nejsmutnější den ve španělské demokracii”.

Země EU nezávislost nepodporují

V pátek večer slavily tisíce Katalánců v Barceloně nezávislou katalánskou republiku, která měla být na základě páteční rezoluce tamního parlamentu ustavena. [celá zpráva]

Foto: Paul White, ČTK/AP

Demonstrace v Madridu za jednotu Španělska

Tomu ale zabránila španělská vláda poté, co jí k tomu dal španělský Senát (horní komora parlamentu) mandát na základě zmíněného ústavního článku 155.

Jak již Novinky informovaly, katalánskou nezávislost státy Evropské unie nepodporují, proti je také ČR. Stejně tak například i Mexiko. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám