Hlavní obsah

Madrid oficiálně převzal funkce katalánské vlády

• Aktualizováno

Španělský ministerský předseda Mariano Rajoy v sobotu oficiálně převzal úřad katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. V noci bylo v úředním věstníku zveřejněno páteční rozhodnutí o odvolání katalánské vlády a rozpuštění regionálního parlamentu, informovala španělská média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční demonstrace v Barceloně se neobešly bez násilnostíVideo: AP

 
Článek

Oficiálně jsou tímto zbaveni funkcí i další katalánští činitelé. Týká se to nejen členů vlády, ale zejména představitelů policie v čele s jejím šéfem Josepem Lluísem Traperem.

Tato opatření podle článku 155 španělské ústavy následují poté, co katalánský parlament v pátek schválil rezoluci o vytvoření samostatné katalánské republiky a co krátce nato odhlasoval Senát (horní komora španělského parlamentu), že Madrid může omezit autonomii Katalánska.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Lidé v barcelonském baru sledují prohlášení španělského premiéra Mariana Rajoye

Španělský premiér Mariano Rajoy následně oznámil rozpuštění katalánského regionálního parlamentu; nové volby se v regionu mají konat 21. prosince.

Většinu kompetencí předsedy a místopředsedy katalánské vlády nyní z rozhodnutí Rajoye převezme místopředsedkyně španělské vlády Sorraya Sáenzová. Ta si vytvoří tým státních tajemníků, kteří budou pověřeni řízením jednotlivých regionálních vládních úřadů.

Zpráva zveřejněná ve věstníku rovněž obsahuje detaily týkající se předčasných voleb v Katalánsku. Předvolební kampaň, která potrvá 15 dnů, začne 5. prosince.

Reakce zatím nejasná

Zatím není zřejmé, jak Puigdemont a 12 členů jeho kabinetu, kteří již nebudou za výkon funkcí placeni, na rozhodnutí Madridu zareagují. Pokud se odmítnou podřídit, hrozí jim obvinění z dalších trestných činů. Španělská generální prokuratura již oznámila, že příští týden zahájí stíhání katalánského vedení pro vzpouru, za kterou lze uložit trest až 30 let vězení.

Agentura AP poukázala na to, že rovněž není jasné, jak chce Rajoy dostat pod svou kontrolu rozsáhlou regionální správu na nižších úrovních. Přinejmenším část z přibližně 200 000 úředníků už dala najevo, že se odmítne příkazy Madridu řídit, byť jim hrozí vyhození z práce.

Článek 155 španělské ústavy

(1) Jestliže samosprávný celek neplní závazky, které mu ukládá ústava nebo jiné zákony, nebo jedná způsobem, který vážně poškozuje obecné zájmy Španělska, vláda poté, co podá oficiální stížnost prezidentovi samosprávného celku a nedostane uspokojivou odpověď, může po schválení většinou v Senátu učinit všechna opatření potřebná pro vynucení daných závazků nebo pro ochranu výše zmíněných obecných zájmů.

(2) Za účelem realizace opatření uvedených v předchozím odstavci může vláda vydávat pokyny všem orgánům samosprávných celků.

Pochybnosti panují i ohledně toho, jak katalánská regionální policie, zvaná Mossos d'Esquadra, zareaguje na příkaz vystěhovat Puigdemonta a jeho vládu z úřadů. Podle agentury Reuters, jež v sobotu měla možnost nahlédnout do interní instrukce, byl vydán pokyn, aby se její příslušníci chovali zcela neutrálně a nepřidávali se na žádnou stranu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám