Hlavní obsah

Katalánci chtějí vlastní stát řídit po internetu

Novinky, Tomáš Volf

Katalánská vláda dokončuje projekt kompletně digitální státní správy, která má nahradit španělský stát. V tichosti na ní pracovala téměř dva roky. Inspirovala se přitom v Estonsku, uvedl v sobotu web deníku El País.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Demonstrace příznivců nezávislosti Katalánska

Článek

Zástupci katalánské samosprávy v posledních letech opakovaně cestovali do Estonska, aby okopírovali jeho model řízení státu s pomocí internetu.

„Jedna z věcí, které nám vysvětlili v Estonsku, bylo, že když získali nezávislost na SSSR, začínali od nuly, a měli tak otevřenou cestu využít všechny možnosti,“ řekl Daniel Marco, který šéfuje projektu samosprávy „chytré Katalánsko“.

Jedním z klíčových prvků je možnost občanů vyřizovat si úřední záležitosti na dálku. Katalánsko se připravilo na zřízení všech klíčových registrů osob, nemovitostí, firem - i kvůli budoucímu výběru daní. Některá data přitom získalo od španělského ministerstva spravedlnosti. A to i přesto, že to Kataláncům zakázal španělský úřad pro ochranu osobních údajů, píše El País.

Jedním z iniciátorů digitální samosprávy Katalánska je Manel Sanromà, který předsedá sdružení Otevřená správa Katalánska.

„Před rokem a půl mi začalo být jasné, že musíme udělat krok vpřed, tak jsem dal dohromady skupinu expertů a vytvořil skupinu digitální národní správy,“ řekl Sanromà. Politici a experti řešení v tichosti připravovali mimo jiné i na opakovaných schůzkách v turisty známém klášteře Montserrat nedaleko Barcelony.

Přípravy pokračují

Ačkoli si šéf katalánské vlády Carles Puigdemont po podpisu deklarace nezávislosti vzal čas na jednání s centrální vládou, administrativa usilovně pracuje na opravdovém odštěpení Katalánska, uvedl list.

Zda a kdy bude „digitální Katalánsko“ fungovat, není jasné. Web www.gov.cat, kde by měl sídlit, je nedostupný.

Pro nezávislost Katalánska se v referendu, které španělské úřady považují za nelegální, vyslovilo více než 90 procent voličů. Účast dosáhla 43 procent z více než pěti miliónů oprávněných voličů. Proti referendu tvrdě zasahovala ve volebních místnostech i na ulicích španělská policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám