Hlavní obsah

Vyhlásili jste nezávislost, nebo ne? Madrid dal Katalánsku pět dní času

– Madrid • Aktualizováno

Španělský premiér Mariano Rajoy ve středu po krizovém jednání vlády oznámil, že se obrátí na katalánské vedení, aby sdělilo, zda v úterý večer skutečně vyhlásilo nezávislost. Z vystoupení katalánského premiéra Carlese Puigdemonta to podle Madridu není jasné. Podle agentury Reuters dal Madrid katalánské straně čas na odpověď do pondělí.

Foto: , ČTK/AP

Španělský premiér Mariano Rajoy

Článek

Rajoy uvedl, že je třeba nejprve si ujasnit stanoviska, než Madrid rozhodne o dalším postupu. Předseda španělské vlády ale skrytě znovu pohrozil pozastavením autonomie Katalánska, když řekl, že potřebuje znát jasné stanovisko Katalánska před tím, než by byl spuštěn článek 155 španělské ústavy. Právě ten umožňuje pozastavení autonomie.

Rajoy později v parlamentu rovněž prohlásil, že není třeba, aby při jednáních Madridu s katalánskými úřady byli prostředníci, o které žádala katalánská strana.

Katalánský premiér Carles Puigdemont v úterý ohlásil nezávislost, současně však odložil její platnost, aby dal prostor dalším vyjednáváním. [celá zpráva] Ve středu pro televizi CNN dodal, že jeho kabinet je připraven jednat o nezávislosti bez předběžných podmínek.

Rajoy Puigdemonta nařkl z toho, že „úmyslně vyvolává zmatek“, a vyzval k obnovení „jistoty“.

Zakázané referendum

Katalánské úřady nedávno vyhlásily v pořadí již druhé referendum o nezávislosti, navzdory nesouhlasu ústřední vlády. To první přede dvěma lety se nakonec nekonalo, protože ho ústavní soud prohlásil za protiústavní.

Ačkoliv nyní rozhodl soud stejně, katalánské úřady přes zákaz plebiscit uspořádaly. Nakonec hlasovalo 2,26 miliónu lidí z více než pěti miliónů voličů a zhruba 90 procent hlasujících se vyslovilo pro odtržení regionu od Španělska.

Foto: , Novinky
Katalánsko na severovýchodě Španělska, jehož metropolí je Barcelona, je s více než sedmi milióny obyvatel druhým nejlidnatějším ze 17 autonomních společenství v zemi.
Mnozí Katalánci si stěžují, že jejich bohatý region, produkující zhruba pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.
Katalánská vláda už v listopadu 2014 uspořádala nezávazné lidové hlasování, v němž se pro nezávislost vyslovilo zhruba 80 procent hlasujících. Účast ale činila jen asi 40 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám