Hlavní obsah

Španělská vláda se omluvila za policejní brutalitu v Katalánsku

– Madrid/Barcelona • Aktualizováno

Španělská vláda se v pátek omluvila za zranění stovek lidí, která v neděli způsobili policisté v ulicích Barcelony a dalších katalánských měst. Snažili se tam zabránit konání referenda o nezávislosti této autonomní oblasti. Informovala o tom agentura AFP. Premiér Mariano Rajoy přitom až dosud tvrdil, že policisté jen konali svou povinnost.

Foto: Stringer, Reuters

Brutální zásah španělských policistů

Článek

Podle agentury Reuters se za španělskou vládu omluvil její místní představitel v Katalánsku Enric Millo. „Když vidím ty fotky a když ještě ke všemu znám lidi, kteří byli vláčeni, zmláceni, a jednoho, který dokonce skončil v nemocnici, nemůžu si pomoci, ale musím se za zasahující policisty omluvit,“ prohlásil Millo podle Reuters v televizním rozhovoru. 

Nedělní referendum o vyhlášení nezávislosti Katalánska na španělském království bylo v rozporu se španělskou ústavou, brutální zásah policie ale sklidil kritiku Katalánců, části Španělů z dalších částí země i mezinárodního společenství. [celá zpráva]

Údaje o přesném počtu zraněných se rozcházejí. Katalánské úřady hovořily o 893 zraněných, deník El País ale později uvedl, že skutečné číslo může být nižší.

Španělský list upozornil na to, že katalánské úřady toto číslo později vysvětlily jako počet lidí, "kteří se ocitli v péči lékařů". Po nepokojích museli v nemocnici zůstat pouze čtyři lidé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie rozhání katalánské demonstrantyVideo: AP

Katalánský premiér Carles Puigdemont v reakci na to, že se 90 procent voličů vyslovilo pro nezávislost, jakožto i policejní zásah prohlásil, že Katalánsko vyhlásí nezávislost v řádu dní. [celá zpráva]

Ještě v pátek by měl o aktuální politické situaci jednat katalánský parlament, ministerský předseda autonomní oblasti předstoupí před zákonodárce v úterý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám