Hlavní obsah

Tajné schůzky, šifrované vzkazy. Katalánec popsal, jak se chystalo zakázané referendum

Snaha uspořádat katalánské referendum přes odpor centrální vlády nutila organizátory chovat se takřka konspiračně. Přípravu hlasování provázely tajné schůzky nebo posílání šifrovaných zpráv. Píše o tom web americké televizní stanice CNN, jenž přinesl svědectví jednoho z lidí, kteří se podíleli na přípravě plebiscitu. Hlasování v Katalánsku se konalo minulý týden v neděli, přišla k němu necelá polovina oprávněných voličů.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Sčítání hlasů v referendu o nezávislosti Katalánska

Článek

Muž stanici CNN popsal, jak se na něj zhruba před třemi měsíci obrátili organizátoři referenda. „Znali mě, že bych mohl být nápomocný. Tak mi zavolali,“ popisuje Aleix, jak ho CNN pojmenovala. Muž nicméně promluvil pod podmínkou anonymity, aby se vyhnul případnému postihu kvůli svému jednání.

Foto: Eloy Alonso, Reuters

Demonstrace za samostatnost Katalánska v Barceloně

Postupně podle Aleixe telefonování přešlo do textové komunikace. Spiklenci začali používat aplikaci WhatsApp, ale z obav, že by jejich věc mohla být vyzrazená, přešli na šifrované zprávy posílané přes aplikace Telegram a Signal. Setkání se konala tajně a některá byla kvůli obavám zrušena i v poslední minutě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Katalánci zablokovali volební místnost traktoremVideo: Reuters

„Nakonec se (všichni účastníci) setkali tři dny před hlasováním,“ líčí Aleix. „Natrefil jsem tam na lidi, o nichž jsem nevěděl, že tam budou. Všechno bylo velmi tajné,“ dodává.

Referendum o nezávislosti Katalánska
Konalo se v neděli 1. října. Katalánská regionální vláda ho uspořádala přes to, že vláda v Madridu i španělské soudy plebiscit označily za neústavní.
Centrální vláda se ho také snažila aktivně překazit. Úřady zabavovaly volební lístky a snažily se překazit hlasování přes internet, police pak uzavřela část škol, kde se mělo hlasovat. V den plebiscitu pak došlo k dalším policejním akcím, místy násilným. Zraněno bylo na 900 lidí.
V referendu nakonec hlasovalo 2,26 miliónu lidí z více než pěti miliónů voličů. Zhruba 90 procent z hlasujících bylo pro odtržení regionu od Španělska. Regionální vláda mluví o tom, že v blízkých dnech vyhlásí nezávislost. Madrid je proti a hrozí dalším zásahem.

Aleix popisuje, že volební urny byly přivezeny na poslední chvíli. Aby je úřady neodhalily, byly rozebrané na jednotlivé díly — zvlášť víko, zvlášť plastová bedna, zvlášť znaky.

V noci před hlasováním prý spal spolu s dalšími aktivisty v přidělené škole na předměstí Barcelony, aby se ujistil, že ji úřady nezavřou. Přespával zrovna ve spacáku v tělocvičně, když uprostřed noci dostal výzvu, aby pomohl s přesunem hlasovacích uren a lístků.

„Ten člověk mi řekl, že se sejdeme někde ve městě, abychom přemístili ten materiál z jednoho auta do druhého,“ říká Aleix. „Doručili jsme ty věci do tří různých škol,“ dodává.

Za úsvitu prý byla venku před volební místností fronta lidí, kteří přišli hlasovat. O něco později se začaly na sociálních sítích objevovat zprávy o zásazích policie vůči organizátorům i voličům.

Foto: Stringer, Reuters

Brutální zásah španělských policistů

„Dostali jsme zprávu, že policie přišla do školy, která byla jen pět minut od té naší, a že tam došlo k velmi násilným střetům,“ říká Aleix s tím, že jako člověk, který měl na starosti danou místnost, cítil tlak a měl strach, že i na jeho stanovišti dojde k násilí. „Byla tam moje rodina, rodiče tam byli,“ popisuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mlácení obušky, střílení gumovými projektily, tak španělská vláda likviduje referendumVideo: Reuters

Hlasování doprovázely technické problémy a zmatek. Aleix říká, že někteří dobrovolníci obdrželi pokyny až na poslední chvíli a problém byl i s webovými stránkami, které měly sloužit k identifikaci voličů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám