Hlavní obsah

Německý „James Bond” dostal podmínku za daňové podvody, chce se odvolat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bochum

Bývalý tajný agent německé vlády Werner Mauss byl ve čtvrtek odsouzen ke dvěma rokům s podmínkou kvůli daňovým podvodům. Sedmasedmdesátiletý muž, jemuž média přezdívají „německý James Bond”, nemusí jít do vězení. Má také poslat 200 tisíc eur (přes 5,1 miliónu korun) charitativním organizacím. Rozsudek zatím nenabyl právní moci a Mauss se proti němu plánuje odvolat.

Foto: Profimedia.cz

Werner Mauss u soudu

Článek

Zemský soud v Bochumi konstatoval, že Mauss pod krycím jménem v zahraničí ukryl velké obnosy peněz, a mezi lety 2002 a 2011 způsobil daňové úniky v řádu miliónů eur. [celá zpráva]

Státní zastupitelství pro Mausse požadovalo vězení v délce šesti let a tří měsíců, napsala agentura DPA. Soudce Markus van den Hövel při vynášení rozsudku řekl, že při vyměřování podmínečného trestu přihlédl k "působivému životnímu výkonu" agenta.

Mauss před soudem obvinění popíral a jeho obhájci požadovali zproštění obvinění. Hned po vynesení rozsudku také oznámili, že podají odvolání. Soudu vyčetli, že neakceptoval polehčující důkazy.

Peníze byly v nadacích

Bývalý agent tvrdí, že milióny uložené většinou v nadacích nelze považovat za jeho. Podle něj jde spíš o fond zahraničních poskytovatelů peněz, které měly sloužit k financování jeho tajných činností coby agenta.

Mauss připouští, že po desetiletí plnil tajné mise z pověření spolkové vlády, mimo jiné při osvobozování rukojmí. Jednou se dokonce označil za "prvního tajného agenta Německa". Do hledáčku daňových úřadů se dostal poté, co se jeho jméno objevilo na CD se seznamy daňových hříšníků, které získala spolková země Severní Porýní-Vestfálsko.

Pomáhá osvobozovat rukojmí

Podle agentury DPA dlouhá desetiletí neexistovala ani jeho fotografie, zato měl mnoho krycích jmen. Přicházel do styku s teroristy, juntami, povstalci i drogovými kartely. Jeho životní příběh byl také zfilmován.

Kariéru agenta německé vlády Mauss ukončil na přelomu tisíciletí. Od té doby se podle vlastních tvrzení věnuje především práci pro organizace na ochranu lidských práv a osvobozování rukojmí, například z řad pracovníků humanitárních organizací.

Na svých internetových stránkách tvrdí, že přispěl k dopadení zhruba 2000 zločinců a rozbití více než stovky zločineckých organizací. Střelnou zbraň přitom údajně použil pouze jednou a zachránil desítky životů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám