Hlavní obsah

Německý „James Bond” čelí obvinění, že zkrátil daně o 320 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Sedmasedmdesátiletý bývalý agent německé tajné služby Werner Mauss prožil život jako ze špionážního románu. Tento týden však stanul před soudem, kde čelí podezření, že připravil stát na daních o v přepočtu víc než 320 miliónů korun. Hrozí mu za to několik let vězení, informoval deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Werner Mauss u soudu

Článek

Werner Mauss díky svým přesvědčovacím schopnostem během více než tří desetiletí služby vlasti vyjednával s Hizballáhem, mafiány i politiky. Přezdívá se mu „muž s devíti prsty”, známý je také jako Richard Nelson, Claus Möllner a u politiků jako „007” nebo „Instituce M”.

Narodil se v roce 1940 v Essenu, nejprve se živil jako podomní prodejce a ještě před dovršením třicítky založil s manželkou detektivní agenturu, v níž se věnoval prokazování nevěry. Detektivní agentura však byla jen odrazovým můstkem.

Mauss začal brzy spolupracovat s policií. Nejprve na odhalování velkých krádeží, později organizovaného zločinu. Pracoval tak, že si získal důvěru svých cílů, předstíral, že je sám zločinec, a vymámil z nich plány příštích akcí.

Lovec mafiánských kmotrů

Mezi roky 1970 až 1996 se Mauss podílel na zatčení téměř každého významného mafiána v tehdejším Západním Německu. Ve svém životě německý Bond riskoval a dostával za to štědré odměny, které neváhal rychle utrácet. Kupoval si švýcarské hodinky, přepychová auta a pořídil si i vlastní letadlo – Cessnu 172 – s nímž přímo ze své luxusní rezidence odlétal na zahraniční mise.

Foto: Profimedia.cz

Cessna 172

Mauss si však také založil několik offshorových účtů, na které desítky miliónů ukládal a milióny také neváhal opět vybírat, napsal The Guardian. To, že peníze nedanil, Mauss vysvětluje tím, že šlo o prostředky ze zvláštního fondu západních tajných služeb a on je tedy ani danit neměl.

Tvrdí, že vlasti slouží dosud a je zapojen mimo jiné do boje s Islámským státem. V minulosti podle svých slov dokonce zachránil život papeži Benediktovi XVI., když ho chtěla otrávit italská mafie.

O své nevině nyní bude muset 77letý Mauss přesvědčit soudní tribunál. Pokud to nedokáže, může si na konci tohoto týdne vyslechnout trest ve výši šesti let a tří měsíců vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám