Hlavní obsah

Pašeráci migrantů mají novou trasu, vede přes Polsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Varšava
Aktualizováno

Německá policie zaznamenala v posledních týdnech několik větších případů pašování lidí z Blízkého východu přes hranice s Polskem. Naposledy o víkendu zadržela v Braniborsku nedaleko polské hranice nákladní auto, v němž se skrývalo 51 migrantů, zřejmě z Iráku. Spolková policie zjišťuje, zda pašeráci neaktivovali novou trasu z Blízkého východu přes východní Evropu, napsal Die Welt.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V poslední době se nebývale zvýšil počet takových případů,” řekl deníku Die Welt policejní mluvčí, jehož jméno deník neuvedl. Reagoval tak na dotaz ohledně ilegálních přechodů z Polska. Mluvčí nicméně uvedl, že zatím není jisté, zda jde o nový trend, či šlo jen o ojedinělé případy.

Spolková policie o víkendu zadržela nedaleko města Frankfurt nad Odrou, které leží u hranic s Polskem, nákladní vůz s 51 migranty. Řidič byl Turek a také vozidlo bylo registrováno v Turecku. Migranti, kteří podle policie pocházejí z Iráku, se zaregistrovali koncem srpna či začátkem září jako uprchlíci v Rumunsku nebo v Bulharsku.

Migranti souvisejí s terorismem, prohlásil Duda    

Podobný případ se odehrál před pár dny v Sasku, kde policie zadržela 40 Iráčanů, kteří přišli pěšky do Německa z Polska. Někteří z migrantů podle deníku Die Welt policii řekli, že pašeráci je přivezli z Turecka a vysadili je v Polsku, ačkoliv jim slíbili cestu do Německa.

Polský prezident Andrzej Duda v souvislostí s přílivem lidí z Blízkého výhodu do Evropy konstatoval, že není pochyb o tom, že současná migrační krize je přímo spojena s terorismem. „Pokud Evropská unie do svých vnitřních a vnějších vztahů zapojí dalekosáhlou politickou korektnost, což bych spíš nazval druhem naivity, potom tenhle problém nevyřešíme,“ prohlásil polský prezident podle serveru V4Report ve Vallettě.  

Dohoda s Tureckem uzavřela balkánskou trasu

Koncem srpna zadržela spolková policie 20 lidí z Iráku a Íránu rovněž v Braniborsku u hranic s Polskem. Také oni vypověděli, že je pašeráci přivezli nákladním vozem.

EU zažila masový příliv migrantů z Blízkého východu v roce 2015, kdy putovali uprchlíci zejména po takzvané balkánské trase, tedy přes Turecko a Balkán. Loni příliv migrantů touto cestou klesl poté, co země na této trase uzavřely hranice a EU uzavřela s Tureckem dohodu, na jejímž základě Ankara migrantskou vlnu do EU téměř zastavila.

Migranti zkoušejí i rumunskou trasu

Od loňska začali migranti více využívat cestu přes Středozemní moře z Libye do Itálie, která loni i letos zaznamenala rekordní příliv běženců. Letos vzrostly i počty migrantů mířících do Evropy přes Španělsko. V posledních týdnech se množí případy, kdy se uprchlíci a migranti snaží dostat z Turecka přes Černé moře do Rumunska a pak dále do Evropy, zejména do Německa.

O předchozím víkendu například rumunská pobřežní stráž zadržela dvě lodě s více než 200 běženci. O týden dřív zachytila rybářskou loď s 87 migranty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám