Hlavní obsah

Teroristé ze Španělska byli týden před útokem v Paříži

– Paříž

Nejméně čtyři z teroristů ze Španělska byli týden před útokem ve Francii. Silniční radar zaznamenal, jak jejich Audi A3, s nímž pak udeřili v Cambrils, překročilo povolenou rychlost v departementu Essonne u francouzské metropole Paříže. Francouzské stanici BFMTV to řekl francouzský ministr vnitra Gérard Collomb.

Foto: ČTK/AP

Policisté stojí u vybouraného audi teroristů v Cambrils.

Článek

Auto se čtyřmi teroristy bylo vyfotografováno předminulou sobotu, pět dní před útokem v Barceloně. „Tato skupina přijela do Paříže, ale bylo to rychle tam a zpět,“ poznamenal Collomb. Nejméně jednu noc však čtveřice strávila v hotelu jižně od Paříže.

Podle francouzského ministra zatím není známa žádná spojitost Francie s teroristickými útoky v Barceloně a Cambrils, ale úřady to prověřují. Zatím je podle něj brzy na to, znát důvod cesty.

Collomb potvrdil, že informace byla předána španělským vyšetřovatelům a on sám se svým španělským protějškem Juanem Ignaciem Zoidoem v pondělí hovořil. Sejdou se ve středu v Paříži.

Katalánský policejní velitel Josep Lluíz Trapero rovněž už dříve uvedl, že někteří ze členů skupiny navštívili středoevropské země, nejméně jeden byl ve Švýcarsku, což listu El País potvrdila i švýcarská policie. Šlo zřejmě o Youssefa Aallau, který zřejmě zemřel při přípravě výbušnin v domě v Alcanaru den před útokem v Barceloně.

Španělská média současně informovala, že vůdce buňky imám Abdelbaki es Satty loni tři měsíce pobýval v Belgii.

Výběr článků

Načítám