Hlavní obsah

Francouzský parlament schválil zákon o morálce a etice v politice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský parlament ve středu schválil druhou část zákona o morálce a etice v politice, která mimo jiné zbavuje poslance a senátory prostředků, jimiž libovolně mohli financovat projekty ve svých volebních obvodech. V rámci systému, který nebyl podle jeho kritiků dostatečně transparentní, se takto ročně přerozdělovalo kolem 140 miliónů eur (3,7 miliardy Kč), upozornil web deníku Le Monde.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

První část zákona schválily obě komory parlamentu už v červenci. Obsahuje také zákaz zaměstnávání rodinných příslušníků a nezvolitelnost zákonodárce v případě, že spáchal trestný čin. Pamatuje také na zamezení střetu zájmů - poslanci již nemohou obsazovat více volených funkcí najednou. Ministerstvo hospodářství získává pravomoc trestního stíhání volených zástupců za daňové úniky.

Zákon o morálce a etice v politice sliboval prezident Emmanuel Macron v kampani před jarními volbami hlavy státu s cílem vyčistit domácí politickou scénu. Reagoval tak mimo jiné na aféru neúspěšného prezidentského kandidáta pravice Françoise Fillona, který byl předtím favoritem voleb.

Institut první dámy

Obvinění z fiktivního zaměstnávání asistentů v europarlamentu čelí i krajně pravicová Národní fronta v čele s Marine Le Penovou. Europarlament požaduje vrácení vysokých částek.

Macorn ovšem čelil kritice, že je pokrytec, protože chtěl zavést institut první dámy. V úterý od toho ustoupil, když petici proti jeho plánu podepsalo 290 000 lidí. Macron plán hájil tím, že manželka se musí věnovat po zvolení řadě činností souvisejících s tím, že její muž je prezident. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám