Hlavní obsah

Putin a Trump se poprvé setkají v Hamburku

– Hamburk

Při příležitosti pátečního summitu vyspělých zemí G20 se v Hamburku poprvé od nástupu nového amerického prezidenta setkají nejvyšší představitelé USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin. Jednat by měli o vzájemných vztazích, Sýrii a Ukrajině.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Americký prezident Donald Trump po příletu do Hamburku

Článek

Podle ruských zdrojů by schůzka měla trvat asi hodinu, západní zdroje uvádějí okolo půl hodiny. Zatím není jasné, zda po setkání vystoupí politici s projevy. Po lednovém telefonátu obě strany vydaly shrnutí.

Obě strany hovoří o tom, že chtějí zlepšit vzájemné vztahy, které jsou podle ruských prohlášení nejhorší od konce studené války. Zůstává však otázkou, zda schůzka přinese nějaký průlom, protože obě země rozděluje několik témat – především jsou to rozdílné postoje k Sýrii, i když je spojuje boj s terorismem. Spojené státy podporují v Sýrii skupiny bojující proti prezidentovi Bašáru Asadovi, zatímco Rusko stojí za syrskou vládou. Napětí se vyostřilo, když Američané sestřelili syrský suchoj. [celá zpráva]

Při projevu ve Varšavě Trump dosud nejostřeji kritizoval Rusko – vyzval je, aby přestalo podporovat „nepřátele Západu a režimy nepřátelské vůči západním hodnotám”, tedy Sýrii a Írán, a pustil se do Moskvy i kvůli destabilizaci Ukrajiny.[celá zpráva]

Rozdílné názory na Severní Koreu

O Rusku Trump vyslal smíšené signály, napsal list The New York Times. I komentátorka prezidentovi nakloněné televize Fox News považuje výroky prezidenta za dvojznačné. Zatímco v projevu Trump tvrdě napadl Rusko a jasně a jednoznačně se přihlásil k závazku kolektivní obrany NATO, na tiskové konferenci odmítl označit Rusko za pachatele hackerských útoků. Je ale otázka, zda jde o vstřícné gesto k Rusku, nebo jen o snahu zbavit se nepříjemného podezření, které na něm ulpělo kvůli vazbám jeho týmu na Rusko.

Otázkou také je, zda obě země spojí pohled na hrozbu ze Severní Koreje. Obě se jí stejně jako Čína obávají a pokračující severokorejské raketové testy všichni odsuzují. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ale zdůraznil, že Rusko i Čína považují neakceptovatelné jakékoli pokusy o vojenské řešení krize. O tom mluvila americká velvyslankyně při OSN Nikky Haleyová, když řekla, že vojenská akce je stále mezi možnostmi. Trump pohrozil že odpoví „pěkně vážně“ na poslední test střely, která je možná mezikontinentální. KLDR kritizoval i ve Varšavě. [celá zpráva]

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin po příletu na G20

Lavrov se také postavil proti ekonomické izolaci KLDR: „Jakékoli pokusy o ekonomické udušení KLDR nejsou také akceptovatelné.“ Důvodem je, že by se zhoršila situace severokorejského lidu a Čína i Rusko by mohly zažít masový příliv Korejců.

Podle jednoho z představitelů Bílého domu se Trump na cestu na summit G20 pečlivě připravoval, ale na setkání s Putinem si přichystal jen pár listů, uvedla televize CNN. Podle televize bude velmi důležité sledovat řeč těla obou politiků.

Reklama

Výběr článků

Načítám