Hlavní obsah

Trump vyzval Rusko, aby přestalo podporovat nepřátele Západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek ve svém projevu ve Varšavě vyzval Rusko, aby přestalo podporovat „nepřátele Západu a režimy nepřátelské vůči západním hodnotám” a aby se zapojilo do obrany celé civilizace. Zmínil mimo jiné ruské akce na Ukrajině a podporu syrskému režimu.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Americký prezident Donald Trump navštívil ve čtvrtek Varšavu.

Článek

Evropské země opět vyzval, aby plnily své finanční závazky vůči Severoatlantické alianci, tedy odváděly na obranu stanovená dvě procenta HDP. V této souvislosti pochválil Polsko, že jako jedna z mála zemí finanční závazek vůči NATO splňuje.

Tvrdý postoj Washingtonu vůči těmto závazkům se podle jeho slov již projevil v tom, že na společnou obranu přitékají nově miliardy dolarů, které by státy bez tlaku ze strany USA na armádu nevydaly.

Trump dodal, že vztahy mezi Spojenými státy a Evropou jsou tak silné, jako bývaly, "a možná ještě silnější". "Ve světě ale stále existují hrozby jako terorismus, které ohrožují náš styl života," prohlásil Trump. Hrozba islamismu je podle něj hrozbou pro celé lidstvo. Radikály je potřeba odříznout od zdrojů financí i další podpory, řekl.

Pro Polsko jen obdiv

Americký prezident ve svém poměrně emotivním projevu obdivoval a chválil silného polského ducha. ”Tato země je zářným příkladem odolnosti západní civilizace,” prohlásil například a pokračoval: „Polsko je srdcem Evropy“.

Ocenil hrdost a vůli Poláků, díky tomu žádná historická katastrofa v podobě vymazání Polska z mapy nenastala.

Lidé Trumpův projev na náměstí Krasińských často přerušovali oslavným skandováním a potleskem. V závěru projevu americký prezident ujistil, že západní civilizace nikdy nepadne. Za jeho slova se mu dostalo ovací vestoje.

Reklama

Výběr článků

Načítám