Hlavní obsah

Macron s Mayovou ohlásili akční plán v boji proti terorismu

– Paříž

Francie a Británie se dohodly na spuštění společného „akčního plánu” v boji proti terorismu. Na tiskové konferenci po úterní schůzce v Paříži to oznámili francouzský prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa Mayová. Jednání o takzvaném brexitu by podle Macrona měla začít „co možná nejdříve”. Mayová uvedla, že začnou podle plánu příští týden.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Macron s Mayovou oznámili spuštění „velmi konkrétního” protiteroristického „akčního plánu”.

Francouzský prezident, jehož země se v posledních letech stala terčem několika velkých teroristických útoků, po nedávné sérii atentátů v Británii nabídl Londýnu užší spolupráci mezi bezpečnostními složkami obou zemí.

Podle Mayové je třeba zajistit mimo jiné to, aby nebyl internet pro teroristy bezpečným místem, uvedla premiérka. Francie a Británie do konce tohoto roku uspořádají obranný summit, dodal Macron.

Tváří v tvář situaci, kterou přinesly výsledky britských voleb, se ale stále hlasitěji hovoří o odsunutí počátku jednání o brexitu, která musí skončit do jara 2019. Pokud by se Spojené království rozhodlo v EU přece jen zůstat, jsou podle Macrona do doby ukončení jednání „dveře stále otevřené”. Mayová ujišťuje, že jednání začnou podle plánu a rozhodnutí o brexitu je nevratné.

Reklama

Výběr článků

Načítám