Hlavní obsah

Žena zablokovala dveře vlastním tělem, kuchař ukrýval prchající. Britové píší o hrdinech z Londýna

V souvislosti s útokem v Londýně se britská média často zmiňují o několika lidech, kteří se při nich zachovali nebojácně a nemysleli pouze na záchranu vlastního života. Jednou z takových hrdinek je žena, která svým tělem zablokovala dveře jedné restaurace a na moment tak zabránila útočníkům, aby se dostali dovnitř. Dalším je rumunský kuchař, který ukryl asi dvacet lidí v pekařství, kde pracuje.

Foto: Mark Stringer, ČTK/AP

Lidé se ukrývali, kde to bylo možné. Zde lidé nalezli úkryt v restauraci Fish! na Borough Market

Článek

Řidič taxíku Aksha Patel řekl televizi Sky News, že ženě se podařilo dveře zevnitř zablokovat na pár vteřin, než ji útočníci patrně přetlačili. "Věděla, že jde o zlé lidi, kteří se snaží dostat dovnitř," uvedl Patel. "Lidem se podařilo uprchnout zadními dveřmi, takže zachránila snad 20 životů," dodal.

Událost se podle něj stala v restauraci Black and Blue Steak ve čtvrti Borough Market, kam útočníci dorazili z místa prvního útoku na mostě London Bridge.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Amatérské video po útoku v LondýněVideo: Reuters

Britská média v neděli zveřejnila mnohá svědectví o tom, jak se lidé útočníkům postavili - mimo jiné i tím, že po nich házeli sklenice a barové židle. Jeden taxikář se údajně pokusil atentátníky srazit svým vozem. [celá zpráva]

Nahrávka zachycuje paniku v jedné londýnské restauraci

Rumunský kuchař Florin Morariu, který pracuje v pekařství Bread Ahead na Borough Market, řekl agentuře AP: "Podívali jsme se z okna, protože jsme viděli, že se něco děje, všichni utíkali... Lidé omdlévali, padali a my jsme šli ven, abychom se podívali, co se děje." Když viděl útočníky, jak bodají do lidí, nejprve prý "ztuhnul" a nevěděl, co dělat. Pak ale šel a jednoho z teroristů udeřil bedýnkou do hlavy.

"Bylo tam policejní auto s tlampačem, hlásalo ´utíkejte, utíkejte´, pak policie hodila granát.... A pak jsem běžel." Když pak Morariu viděl zoufalé lidi, umožnil asi 20 z nich, aby se schovali v pekařství, a stáhl rolety.

Překvapivým symbolem toho, jak Britové po útoku zachovali klid, se podle médií stal zatím neznámý muž se sklenicí piva, kterou neodložil ani při útěku. Záběry klidně kráčejícího muže v kontrastu s prchajícími vzbudily na sociálních sítích mnoho komentářů. Jeden pisatel na Twitteru uvedl, že vzhledem k vysoké ceně piva není divu, že se ho muž nechtěl vzdát.

Reklama

Výběr článků

Načítám