Hlavní obsah

Čeští politici odsoudili teroristické útoky v Londýně

– Praha • Aktualizováno

Čeští politici odsoudili londýnské vražedné útoky. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Twitteru vyjádřil za českou vládu silnou podporu Británii v jejím boji s bezohledným terorismem. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš označil útoky za otřesné, prezident Miloš Zeman kondoloval britské královně.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Londýnská policie oblast Borough Market uzavřela.

Článek

Prezidenta Zemana zpráva o dvou útocích hluboce zarmoutila. „Je mi nesmírně líto, že je vaše vlast krátce po teroristickém útoku v Manchesteru vystavena další strašlivé zkoušce,“ uvedl v kondolenci, kterou zaslal britské královně Alžbětě II.

Ocenil profesionalitu policie i klid a odhodlání britských občanů. „Jsem přesvědčen, že nemáme jinou volbu než proti terorismu tvrdě bojovat – a v tomto boji je Česká republika plně vaším spojencem,“ pokračoval s tím, že Británie podle něj v této době ukázala světu odvahu a připravenost. Rodinám obětí vyjádřil hlubokou soustrast.

Premiér Sobotka útok odsoudil a také ocenil rychlé jednání britských složek. „Je nutno ocenit bleskový a profesionální zásah britských policistů a záchranářů, který proběhl podle dostupných zpráv v řádu minut,” uvedl předseda vlády na svém Twitteru.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) šlo o ohavný útok na nevinné. Rodinám obětí vyjádřil soustrast, zraněným přeje uzdravení.

„Teroristické útoky v Londýně jsou otřesné. Zpravodajské služby musí najít způsob, jak těmto činům předcházet,” napsal na svém Facebooku šéf ANO Andrej Babiš.

V tuto chvíli nemáme informaci, že by se útok týkal ČR.
Milan Chovanec (ČSSD), ministr vnitra

V podobném duchu se vyjádřil i Marek Ženíšek, poslanec a první místopředseda TOP 09. Nejúčinnější zbraní je podle něj práce tajných služeb, která nemalý počet těchto činů již zmařila. „Na 100 procent tomu ale vždy zabránit nelze,” poznamenal.

„Po událostech v Londýně jsou bezpečnostní složky v kontaktu se zahraničními partnery. V tuto chvíli nemáme informaci, že by se útok týkal ČR,” doplnil k tomu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Také bývalý předseda Akademie věd a kandidát na prezidenta Jiří Drahoš brutální čin na svém Facebooku okomentoval: „Další teroristický útok, tentokrát v Londýně. Odporné. Všechna čest bleskovým reakcím příslušných britských složek.”

Britské policisty ocenil i další kandidát na prezidenta a podnikatel Michal Horáček. „Chodí v několikačlenných hlídkách a pravidelně procházejí tvrdým výcvikem. Na jednu stranu to ilustruje smutný vývoj v naší části světa. Ale na druhou stranu díky bohu za ně, protože nebýt jich, bylo by mrtvých a zraněných mnohem víc. Ukázali jedinou cestu, jak se dá jednat s islamistickými fanatiky,” poznamenal na adresu britských bezpečnostních složek.

Vyhýbat se oblastem

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) na svých stránkách připomíná, že české velvyslanectví v Londýně důrazně vyzývá turisty, aby se vyhnuli oblastem London Bridge a Borough Market. Stejně zní i doporučení tamní policie, která oblasti uzavřela.

„Londýnská metropolitní policie zřídila kancelář a telefonickou linku, na kterou se mohou obracet lidé obávající se v souvislosti s teroristickým útokem v Londýně o své blízké: 0800 096 1233 a 44(0)20 7158 0197,” uvedlo na webu MZV.

Mluvčí MZV Irena Valentová sdělila, že nemůže vyloučit, zda mezi oběťmi či zraněnými byli nějací Češi. Identifikace těl může trvat hodiny.

Při útocích v centru Londýna v sobotu večer zahynulo nejméně sedm lidí, v pěti nemocnicích v bylo hospitalizováno 48 lidí. Řadu dalších lidí s drobnými zraněními ošetřili zdravotníci na místě.

Útok se odehrál na Londýnském mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market. Policie všechny tři útočníky zabila. [celá zpráva]

Výběr útoků v Británii v posledních letech:
7. července 2005 - čtyři bombové útoky v londýnské veřejné dopravě (tři bomby vybuchly v metru, čtvrtá v autobusu) během ranní špičky si vyžádaly 52 mrtvých a na 700 zraněných; motivací atentátníků byla účast Británie ve válce s Irákem.
30. června 2007 - neúspěšný teroristický útok na letišti v Glasgow pomocí zeleného vozu Jeep Cherokee, kterým pachatelé projeli skrz skleněný hlavní vchod do areálu letiště; dva pachatelé byli popáleni, jeden později zemřel v nemocnici v Paisley, druhý byl v roce 2008 odsouzen na doživotí.
22. května 2013 - britský voják Lee Rigby byl ubodán na ulici v Londýně. Dva útočníci, Michael Adebolajo a Michael Adebowale, kteří pocházeli z Nigérie a byli křesťanskými konvertity k islámu, byli shledáni vinnými z vraždy a v únoru 2014 odsouzeni na doživotí.
22. března 2017 - pět lidí bylo zabito při teroristickém útoku v Londýně. Útočník nejprve najel automobilem do chodců na Westminsterském mostě, kde smrtelně zranil čtyři lidi, a následně odjel k nedalekému parlamentu, kde ubodal policistu. Pachatele, britského konvertitu k islámu s násilnou minulostí, nakonec policie zastřelila.
22. května 2017 - teroristický útok ve foyeru haly v severoanglickém Manchesteru po koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové si vyžádal 22 lidských životů a 116 zraněných. Útočil sebevražedný atentátník, 22letý Brit libyjského původu Salman Abedi.
3. června 2017 - teroristický útok v centru Londýna, na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market, si vyžádal životy nejméně sedm obětí. Všechny tři útočníky z automobilu, jenž najel do lidí na Londýnském mostě, policie zabila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám