Hlavní obsah

V Londýně udeřili teroristé s dodávkou, noži a atrapami výbušnin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

V britské metropoli Londýně znovu udeřili teroristé. Zaútočili na dvou místech. Nejprve na Londýnském mostě v centru najeli po setmění s dodávkou do chodců. Následně dojeli na Borough Market, vyskočili ven a a noži bodali do lidí. Úřady potvrdily nejméně šest mrtvých a 30 zraněných, někteří jsou v kritickém stavu. Všichni tři útočníci byli zabiti. Server Daily Mail mluví o džihádistech vzývajících Alláha.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Amatérské video po útoku v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

„To je pro Alláha,” křičeli podle serveru teroristé, kteří se opakovaně pokoušeli proniknout do pohostinství plných lidí a bodali do každého ve dveřích. Na tělech měli předměty vypadající jako pás s výbušninami. Policie potvrdila, že šlo o atrapu.

Nejprve udeřili na mostě London Bridge. Reportérka BBC, která se na něm právě nacházela, uvedla, že dodávka řízená neznámým mužem jela vysokou rychlostí směrem od centra. Srazila několik lidí, podle serveru Daily Mail dvě desítky.

„Všude po chodníku jsou rozesetá těla,” napsal jeden ze svědků na sociální síti bezprostředně poté. Jiný dodal, že všude jsou policejní vozy a sanitky a policejní lodě prohledávají řeku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie na místě útoku v LondýněVideo: Reuters

Policie nejprve potvrdila, že vyšetřuje „závažný incident”, posléze oznámila, že šlo o teroristický čin.

Policie v jedné z restaurací nabádá lidi, aby si polehali na zem.

Povoláni byli i pyrotechnici a na Londýnském mostě přistával vrtulník se 70 členy speciálních sil.

Navíc policie řešila incident v lokalitě Vauxhall, později však oznámila, že ten s terorem nesouvisel.

Foto: ČTK/AP

Policisté hlídkují u mostu London Bridge.

Foto: ČTK/AP

Lidé opouštějí místo policejního zásahu.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři u zraněných lidí na Londýnském mostě

Zprávy hovoří o opakované střelbě a pobodaných lidech, kromě šesti lidí, kteří nepřežili, byly nejméně tři desítky dalších zraněny, celkem bylo hospitalizováno 48 lidí. Londýnský starosta Sadiq Khan oznámil, že někteří lidé jsou v kritickém stavu. Zatím není vyloučeno, že jsou mezi nimi Češi, mezi zraněnými jsou nejméně dva Francouzi.

Útočníci byli podle vyšetřovatelů zastřeleni do osmi minut od chvíle, kdy byla policie zalarmována.

Dodávka měla dojet ke schodům southwarské katedrály. Z vozu pak podle svědectví vyskočili tři muži vyzbrojení noži s až 30 centimetrů dlouhými čepelemi a bodali bez rozmyslu do lidí. Některé nepotvrzené zprávy také hovoří o třech lidech s podřezanými hrdly.

„Mladou dívku bodli do hrudi, ležela tam,” vylíčil taxikář, který právě projížděl ulicí Borough High Street ve čtvrti Southwark. „Říkal jsem si, že to zkusím ho (útočníka) srazit, ale těsně před tím, než jsem do něj narazil, uskočil. Pak k němu běželi tři policisté. Křičel jsem na všechny, ať odtud utíkají pryč. Bylo tam jistě tak sto lidí,” dodal.

Foto: Hannah McKay, Reuters

Zasahující policisté v centru Londýna

Foto: ČTK/AP

Sanitky u mostu London Bridge

Policie spěšně vyklidila okolní restaurace a bary. „Byl jsem s kamarádem v restauraci. Najednou bylo všechno v pohybu a lidé začali křičet. Ochranka řvala na lidi, ať jdou pryč od okna. Do restaurace se vecpalo asi 50 lidí. Pak jsem zaslechl dva výstřely a lidé se rozběhli schovat do kuchyně. Byl to naprostý zmatek. Byli jsme schovaní 45 minut a pak jsme byli ozbrojenými policisty evakuováni,“ vylíčil svědek.

S autem už útočil v březnu Masood

Centrum Londýna a tamní most přes Temži - konkrétně Westminsterský u britského parlamentu - si také vybral pro svůj teroristický útok v březnu islamista Khalid Masood. S pronajatým vozem tam ve vysoké rychlosti najel do lidí na chodníku a následně narazil do plotu u parlamentu, kde ubodal člena ochranky. Celkem zabil pět lidí. [celá zpráva]

Jen o pár dnů později pak policie u parlamentu zatkla muže s několika noži v batohu a následně opakovaně zatýkala při domovních prohlídkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám